
Oorspronkelijk ontworpen voor het Amerikaanse leger in de jaren 50, maar het waren de studenten die Eastpak in de jaren 70 pas echt populair maakte. Het merk was dan ook zo lief om in 1976 speciaal voor deze tieners een rugtas te ontwerpen.
Het designteam achter Eastpak kreeg al snel door dat de canvastassen heel wat konden hebben. In de pauze fungeerden deze tassen vaak als doelpaal en werd er goed mee gesmeten. Zelfs onder deze erbarmelijke omstandigheden gaf de backpack geen krimp. Hierop besloot Eastpak –met een flinke dosis zelfvertrouwen– dat de kwaliteit zo goed was, dat er 30 jaar garantie op gegeven werd. Vandaag de dag is dit garantiebewijs nog steeds intact.
Naast de effen tassen die het in elk decennium goed doen, is Eastpak niet vies van een beetje experimenteren. Het merk heeft dan ook met vele kunstenaars, designers en labels samengewerkt. Toch blijft Eastpak vaak weer terugkomen bij de Belgische modeontwerper Raf Simons. Beiden hebben hun wortels liggen in de jeugdcultuur en weten streetwear en klassieke elementen haarfijn met elkaar te combineren.
Dat het merk de rugtas zo’n enorme status heeft gegeven wist je vast al, of is je nu bekend, maar wist je dat het Eastpak was die in 1994 voor het eerst wielen onder een tas plaatste? Zo ontstond de reisbare (bagage)tas. Tegenwoordig is het arsenaal nog vele malen groter en kunnen naast scholieren ook zakenreizigers, festivalgangers en fashionista’s terecht bij het merk. Naast rugtassen, heup- en laptopassen in canvas, heeft Eastpak ook een luxere lijn van echt leer.