Sneakers

Populaire filters
28.014 items weergegeven

De beste sneakers

Stond de doorsnee Hollandse man een eeuw geleden nog op zijn land in een stel houten klompen, tegenwoordig loopt masculien Nederland het liefste rond in het meest ingenieueze schoeisel met de kenmerkende rubberen zool.

Patta's, gympen, sportschoenen of hoe je ze ook wilt noemen: je kunt wel stellen dat tegenwoordig sneakers niet meer van de Hollandse stoepen zijn af te slaan. Heb je jouw grootvader weleens horen zeggen; "doe nooit je oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt"? Nuwel, dat laten we opa geen twee keer zeggen. Kocht je vroeger pas nieuwe schoenen omdat je oude waren afgetrapt, nu schaf je nieuwe sneakers aan wanneer er weer een nieuwe release, launch, re-launch, limited edition, colorrange, noem-maar-op, te vinden is.

Merken blijven innoveren, nieuwe technieken doen hun intrede en de meest vernuftige sneakerparen passeren de revue.

Het gerucht gaat dat de eerste sneaker is ontworpen door een agent die boeven geluidloos in de kraag wou grijpen. Door de rubberen zolen kon hij ze 'sneaky' besluipen en konden de criminelen niet meer -juist, ja- 'wegsneaken'.

De original sneaker

En zo zit de sneakerwereld vol met talloze vertellingen. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal rondom het ontstaan van sneakermerken Puma en Adidas. Het begint met twee broers, onder de naam Adi en Rudolph Dassler, die samen in 1931 de eerste tennisschoen uitbrengen. Waarna het vervolgd wordt door een verschurende rally tussen beide broers, waardoor het uiteindelijk uitmondt in de geboorte van de twee wereldmerken.

Een selectie van onze favorieten:

Of het eindeloze verhaal achter de Nike Air Max mede ontworpen door NASA, geïnspireerd op het Centre Pompidou en tegenwoordig te vinden in de schoenenkast van menig machtig man (denk aan: Barack Obama, James Bond, Koning Willem-Alexander).

Een mooi staaltje kunst dus, die sneakers. En het mooie is; elke dag kan jij er weer nieuw paar(eltje) van aantrekken.

Weg met klompen, sneakers zijn Hollandse gemeengoed.