Zo kies je de juiste kleuren make-up voor jóuw gezicht
Heb je de nieuwste trends van 2019 al gezien?! Spannende futuristische kleuren voor het uitgaan, zalmkleurige oogschaduw voor overdag... het wordt een kleurrijk en zonnig jaar. Vind je het echter moeilijk om de juiste kleuren en technieken te kiezen voor jouw features? Met onderstaande stijlgids ontdek je hoe je een persoonlijke look creëert op basis van onder andere je huidconditie en haarkleur.
Een goed begin is het halve werk
Om de juiste make-up te kiezen, is het eerst handig om te weten wat voor huidtype je hebt. Je hebt anders de kans dat de producten niet goed pakken, of een vlekkerig en glimmend resultaat geven.
De verschillende huidtypen:
- Normale huid: geen opvallend vette of droge delen, kleine poriën, slechts sporadisch onzuiverheden.
- Vette huid: vettig aanvoelende delen en grove poriën.
- Droge huid: geen vette delen (soms wel glanzend, verwar dit echter niet met een vette huid), voelt strak aan, minder opvallende poriën.
- Gecombineerde huid: vette delen in de T-zone, rest van de huid is normaal of droog, op de vette delen zijn de poriën zichtbaar.
Hoe vetter de huid, hoe meer je op dient te letten dat je geen (te) dekkende producten gebruikt. Hiermee verstop je je poriën nog meer en heb je extra kans op een glimmende huid, met als resultaat weer meer onzuiverheden. Gebruik bijvoorbeeld minerale poeders voor een subtiele finish, of een alles-in-één product als CC Cream voor een snel en natuurlijk resultaat. Zorg daarnaast altijd voor een gezonde basis onder je make-up, van bijvoorbeeld een serum en dagcrème of moisturizer. Een vochtinbrengend gezichtsmasker per week kan ook wonderen doen voor je huid. Des te droger de huid, des te dikker de textuur van je verzorgingsproducten mag zijn; zo pakt je make-up vervolgens ook het best.
De basis: stralend, maar graag wel natuurlijk
Om een zo mooi ogend effect te bereiken, is het uiteraard aan te raden enkel tinten te gebruiken die bij je passen. Welke dat voor jou zijn, weet je aan de hand van je huid-, oog- en haarkleur. De juiste kleur foundation kiezen, is hierin natuurlijk het allerbelangrijkst. Maar hoe test je dit?
We zijn nogal snel gewend make-up op onze handen of pols te testen, maar voor foundation is dit helaas niet aan te raden. Bij negen op de tien mensen heeft het gezicht namelijk een nét iets andere tint. Probeer foundation in plaats daarvan op je kaaklijn, om zo een match te vinden tussen je gezicht en hals. Op een sterke scheidingslijn zit natuurlijk niemand te wachten!
Het is ook aan te raden om twee tinten te kiezen; één voor de zomer en één voor de winter. Voor de seizoenen ertussen kun je dan de twee producten mengen om je natuurlijke huidskleur zo goed mogelijk na te bootsen.
Welke finish je kiest, ligt geheel aan jouw smaak. Ook in dit geval kan het prettig zijn verschillende opties in huis te hebben, zodat je voor elke gelegenheid een passende look hebt. Denk bijvoorbeeld aan een glossy finish voor ’s avonds en iets matter voor overdag.
Opbouwen: laat je beste kant zien
Om deze basis nog eens extra stralend aan te zetten, gebruik je als eerste een bronzer of eventueel een contourpalette. Hiermee breng je subtiele schaduwen aan langs de randen van je gezicht, zodat je later accenten en highlights kunt toevoegen. Net als bij de rest van je make-up, gebruik je je huidskleur en huidtype als guideline om de juiste bronzer te vinden.
Per huidskleur:
- Donkere huid: zolang je ervoor zorgt dat je gekozen kleur dichtbij je eigen huidskleur ligt, kun je vrijwel alle tinten gebruiken, afhankelijk van je smaak. (Score!)
- Getinte huid: probeer weg te blijven van oranje tinten, en denk meer in olijfkleuren. De lichtste tint die je natuurlijk vindt ogen, past waarschijnlijk het beste.
- Lichte huid: zo licht mogelijk! Zijn de lichtste tinten alsnog te donker, gebruik dan een compactpoeder een paar tinten donkerder dan je teint.
Per huidtype:
- Normale huid: je kunt alle soorten gebruiken, van vloeibaar tot poeder.
- Droge huid: je zou poeders kúnnen gebruiken, maar het mooiste resultaat bereik je toch echt met een crème. Deze versmelt beter met je huid en voorkomt droge plekken.
- Vette huid: gebruik een poeder, en het liefst een met zo weinig mogelijk shimmer.
- Gecombineerde huid: vloeibaar is in de meeste gevallen een no-go. Hiermee krijg je een extra glimmend effect op de vettere gedeelten. Je zou een crème kunnen proberen, maar poeders geven vaak het beste effect.
De accenten: je gezicht écht laten stralen
Highlighter is de ultieme finishing touch van je basismake-up! Ook hier is je huidskleur leidend, maar heel veel fouten kun je er gelukkig niet mee maken. Het belangrijkst is dat je niet een te donkere highlighter aanschaft. Breng ‘m aan op je jukbeenderen voor een gezonde glow, met eventueel een extra accent onder je wenkbrauwen en op je neusbrug.
- Donkere huid: probeer parelkleurige, koele tinten te vermijden. Kies een mooie bronskleur of ga voor een koraaltint.
- Getinte huid: ook dames met een getinte huidskleur doen er goed aan koele tinten te vermijden. Perzik- en goudtinten zijn vaak de beste keuze.
- Lichte huid: probeer zoveel mogelijk weg te blijven van donkere tinten, deze geven meestal een onnatuurlijk en ‘opgemaakt’ effect. Aan te raden zijn parelkleurige tinten en roze.
En nu de basis compleet is: je ideale oog- en lipkleur
Je huid ziet er inmiddels tiptop uit, dus tijd voor de grote finale van je make-upsessie. Als eerste is het belangrijk te kiezen of je de nadruk wilt leggen op je ogen óf op je lippen. Beide kan al snel voor een onnatuurlijk resultaat zorgen, dus houd één van de twee wat rustiger.
De ultieme kleur oogschaduw kun je het best kiezen op basis van je oogkleur. Is dat even overzichtelijk!
- Bruine ogen: je kunt je fantasie de vrije loop laten, van aardetinten tot groentinten en zelfs blauw en paars staan prachtig. Het enige dat vaak af te raden is, is een donkere bruintint. Daarmee vallen je ogen mogelijk weg, en die mogen natuurlijk altijd meer blijven schitteren dan je oogschaduw.
- Blauwe ogen: laat je ogen extra opvallen met aardetinten; een goed contrast werkt magisch bij jouw ogen. Zo kan een mooie koperkleur een waanzinnig effect geven.
- Groene ogen: paarstinten staan magnifiek! Heb je liever iets rustigers? Dan kun je een meer natuurlijke kleur zoals mokka of taupe kiezen.
Voor je lippen kies je de ideale kleur aan de hand van je huidskleur, haarkleur én natuurlijk ook je kleding van de dag. Lippenstift is altijd een sterke, klassieke keuze, maar lipgloss is ook met een flinke comeback bezig. Tijd om een beetje te experimenteren, dus!
Per (natuurlijke) haarkleur:
- Zwart of bruin haar: een donkere lippenstift zal je lippen doen knallen en je kunt ook prima fellere kleuren dragen.
- Blond haar: alle rozes en warme nudes! Gebruik liever geen donkere aardetinten of te felle kleuren.
- Rood haar: je kunt veel tinten hebben, maar koperkleuren en bruine kleuren zullen je absoluut het mooist staan.
Alright, nog even een laatste finishing touch
Na een paar swipes van je favoriete mascara ziet je look er naar alle waarschijnlijkheid al behoorlijk mooi uit, maar een oogpotlood of eyeliner is toch echt dé finishing touch voor je make-up. En gelukkig zit-ie er ook supersnel op. Naast de juiste kleur, dien je ook het juiste soort te kiezen. Het eindeffect hangt namelijk sterk af van de manier waarop je het aanbrengt - en dus je hele look samenbrengt.
De juiste soort eyeliner hangt af van het effect dat je wilt bereiken:
- Vloeibaar: voor strakke lijnen die veel nadruk op je ogen leggen. Droogt snel op en is meestal waterproof, ideaal dus voor vettige oogleden.
- Potlood: altijd goed voor smokey eyes en andere looks waarbij je de lijn wilt kunnen uitsmeren. Je kunt echter ook prima dunne lijnen zetten voor een casual stijl.
- Gel: ideaal voor een dramatische look. Je kunt de lijn rustig laag voor laag opbouwen tot je helemaal tevreden bent.
- Gelpotlood: perfect voor een zachte oogopslag. Geeft dikke lijnen die makkelijk te blenden zijn.
Nu je de perfecte look voor jouw gezicht hebt, is er maar een ding te doen: genieten van je stralende gezicht! En om je gezicht stralend te houden, mag je natuurlijk óók niet vergeten je make-up voor het slapen gaan grondig te verwijderen met een goede remover en cleanser. Zo blijf je ook prachtig zónder.