accountCreated with Sketch.accountCreated with Sketch.bagCreated with Sketch.bagCreated with Sketch.zalando logoCreated with Sketch.menuCreated with Sketch.starCreated with Sketch.starCreated with Sketch.

100 dagen retourrecht

Het grootste aanbod topmerken online

gratis Verzending en retour

Welkom bij Zalando!

Schoenen online kopen 31339 artikelen

Merkv
m

Schoenen door de jaren heen

Vroeger met name gekocht omwille van praktische redenen, maar vandaag de dag een onmisbaar modeartikel, het gaat hier natuurlijk om schoenen. Schoenen zijn er ter bescherming en comfort voor je voeten, om te zorgen dat alle dagelijkse activiteiten zonder hinder ondernomen kunnen worden. Vroeger werden schoenen vaak gemaakt van leer, hout of canvas. Hedendaags bestaan schoenen met name uit verschillende soorten leder of een speciaal soort rubber. In de afgelopen 3000 jaar ontstonden er in verschillende oorden designs, die ook vandaag nog gedragen worden, zo zijn er bijvoorbeeld Romeinse sandalen of de pantoffels een begrip.


De eerste schoenen

De geschiedenis van schoenen gaat veel verder terug dan men zou denken. De oudste sandalen die ooit zijn gevonden, dateren uit een tijdperk van omstreeks 7000 of 8000 voor Christus. Dit paar werd in 1938 gevonden in Fort Rock Cave, in de Amerikaanse staat Oregon in 1938. In 2008 werden in Armenië de tot op heden oudste leren schoenen ooit aangetroffen, welke werd gedateerd afkomstig te zijn van een periode rond 3500 voor Christus. Deze zogenaamde Ötzi schoen, was gemaakt van berenhuid voor de zool en hertenleer voor de bovenkant van de schoenen. De zool van deze schoenen was vrij breed, zodat het geen problemen zou opleveren tijdens het lopen en de wildjacht door de sneeuw.


Schoenen in ontwikkeling

Naarmate de tijd verder verstreek en er meer beschavingen ontstonden, was er ook een zichtbare ontwikkeling gaande in het schoenenontwerp. Zo waren in Egypte de voorgangers van de huidige flipflops gevonden, die na onderzoek bleken te komen uit een tijdperk van zo’n 1500 jaar terug. Deze sandalen soort was eenvoudig ontworpen en gemaakt van papyrus. Volgens eeuwenoude muurschilderingen droeg men deze soort schoenen al rond 4000 voor Christus af te leiden uit de datering van de schilderingen. Dergelijke soorten sandalen werden ook elders in de wereld al gedragen. Zo maakte de Massai in Afrika ze van een speciaal soort huid, in India van hout en in China en Japan van rijst.


Grote stappen in de schoenenindustrie

Begin 18de eeuw begon de schoen aan zijn transformatie tot waardig modeartikel. Men begon kleding en schoenen op elkaar af te stemmen en het ging niet langer meer puur om functionaliteit. Met de afschaffing van het kastenstelsel in combinatie met het begin van de Franse Revolutie veranderen ook de prioriteiten wat betreft verschijning. Men vond het steeds belangrijker om goed voor de dag te komen. Mede vanwege specialisatie en arbeidsoptimalisatie, tijdens de industriële revolutie, bestond er de mogelijkheid om verschillende soorten schoenen, onderscheidend in type, kleur, hoogte, breedte etc. te ontwikkelen en te laten produceren.

Halverwege de 19de eeuw was er, ook voor vrouwen, meer vrijheid om te dragen en kopen wat men wilde. Zo ontstonden er in deze tijd vele vrouwenschoenen in ontelbare modellen. Geliefd waren met name de hoge hakken en de zogenaamde slip-on enkellaarsjes.


Schoenen van vandaag, alles kan, niets moet

Vandaag de dag blijkt terugkijkend op het verleden, dat de schoenenindustrie grote sprongen heeft gemaakt met de ontwikkeling van schoenen. Mede vanwege de globalisering en vrije markt economieën was het makkelijker om trends doorgang te geven en internationaal de wereld op de hoogte te brengen van de enorme hoeveelheid keuze die men heeft als het gaat om schoenen. Schoenen, schoenen en nog eens schoenen, dat is tegenwoordig het modebeeld, tenslotte brengen schoenen je naar de leukste plekken! Naast dat schoenen een onmisbaar stuk zijn geworden in de loop der jaren, in de almaar veranderende puzzel van modetrends, gaat het bij schoenen ook om comfort. Men heeft niet voor niets de uitdrukking `Wie de schoen past, trekt hem aan` bedacht, ook al gaat het niet om de letterlijke betekenis bij deze expressie, maar de afkomst doet dat wel degelijk.


Vandaag de dag heeft de gemiddelde Nederlander 11,4 paar schoenen. Wetend dat je in je leven naar schatting zo´n 4 keer de aarde rond loopt (je zet per dag 8000 tot 10000 stappen), wordt de importantie van het kiezen van de juiste schoenen nog maar eens benadrukt.