Scheermessen voor heren

11 items weergegeven

Hoe kies je het juiste model scheermes?

Als je je niet meer wilt scheren met een apparaat of wegwerpmesjes, kun je kiezen uit heel wat modellen. Maar hoe kies je het scheermes dat bij jou past? Wij helpen je.

Het verschil tussen wegwerpmesjes en een klassiek scheermes

Wegwerpmesjes hebben vaak meerdere mesjes, tot wel vijf, om gladder te kunnen scheren. Dat kan echter ook voor huidirritatie zorgen, omdat alle verschillende mesjes de haartjes optillen. Bovendien raken de mesjes sneller verstopt met haartjes en worden ze vrij snel bot. Daardoor kan de huid trekkerig aan gaan voelen en bij niet tijdig vervangen krijg je last van irritatie en roodheid.

Een safety razor, het klassieke scheermes, heeft maar één mesje. Dat scheert de haren af zonder ze eerst op te tillen. Het mesje heeft wel twee snijkanten. Daardoor raakt het mes niet verstopt en kun je je er gemakkelijk en snel mee scheren.

Gesloten, open of verstelbare kam

Er zijn modellen met verschillende kammen. Een gesloten kam komt het vaakst voor. Hierbij zit het mesje beschermd in de kop van de razor. Dit model wordt aangeraden voor beginners en mannen met lichte tot normale baardgroei. Een open kam is geschikter voor mannen met zware baardgroei.

Er zijn ook verstelbare modellen waarbij je zelf de ruimte bepaalt tussen het mesje en de kop. Als je je bijvoorbeeld onregelmatig scheert, is dit een handige oplossing.

Vlinder- of schroefsluiting

Klassieke scheermessen of safety razors hebben twee soorten sluitingen: een schroefsluiting of een vlindersluiting. Bij een vlindersluiting draai je aan het heft om de kop eenvoudig te openen en een nieuw mesje te plaatsen; makkelijk door de beweeglijkheid, maar daardoor ook iéts fragieler. Bij een schroefsluiting draai je de razor open en haal je de verschillende onderdelen los. Dat doe je niet alleen om het mesje te vervangen; het is ook handig om je razor te reinigen. Beide systemen werken verder even goed, dus het is echt een kwestie van wat je zelf het handigst vindt.

Verschillende heften

Er zijn heften in alle soorten en maten. Welk het best bij jou past, hangt voor een deel af van de grootte van je handen. Bij het tegenscheren is een korter heft gemakkelijker, maar het belangrijkste is dat het goed in je hand ligt.

Het mesje zelf

Safety razors hebben een mesje dat aan twee kanten scheert. De scherpte van het mesje wordt aangegeven met een waarde van 0 tot 5. Hoe scherper het mesje, hoe hoger de waarde. Als je net begint met deze klassiekere scheermessen, raden we je aan om niet bij 5 te beginnen. Probeer de verschillende waardes uit tot je weet welke het best bij jouw baardgroei past.