Conditioner voor dames

Populaire filters
202 items weergegeven

Handige conditionertips & tricks voor zijdezacht haar

Conditioner is een van de belangrijke basisproducten voor het haar en beschermt, voedt en hydrateert je haar. Hoewel je misschien verwacht dat tips & tricks hiervoor een beetje achterhaald zijn, is er nog veel te leren. Wij vertellen je alle do’s en don'ts voor een glanzend en gezond kapsel.

Kies een conditioner speciaal voor jouw haartype

Laten we beginnen bij het begin: denk altijd goed na voordat je een willekeurig product uit het schap vist. Het is namelijk belangrijk dat je er een vindt die past bij jouw haartype, zodat je alle voordelen van de verzorging ervaart. Over het algemeen versterkt het je haar van binnenuit, maakt het je haar minder statisch en helpt het tegen klitten. Conditioners zijn verkrijgbaar in verschillende samenstellingen, met allemaal een eigen werking.

  • Vet haar: door te veel wassen worden de punten juist droog, omdat het natuurlijke vette beschermlaagje vanaf je hoofdhuid niet tot de punten komt. Gebruik een product voor vet haar en smeer enkel je lengtes ermee in. Blijf goed weg bij je haaraanzet.
  • Droog of beschadigd haar: wordt vaak veroorzaakt door chemische behandelingen, föhnen of stylen. Een variant voor droog haar hydrateert, sluit de haarschubben en brengt een extra beschermlaagje aan.
  • Dun of futloos haar: producten voor dun haar hebben weinig verzwarende ingrediënten, waardoor je makkelijk meer volume creëert met stylingproducten. Het gebruik van een product voor ‘normaal’ haar of olie is een minder goed idee, omdat deze het haar kan verzwaren.
  • Dik haar: een product voor dik haar hydrateert en zorgt voor glans en gaat pluis tegen. Kijk of je er een kunt vinden met olie en je zit helemaal gebakken! Sla je gebruik van conditioner vooral niet over.
  • Krullen: als je bent gezegend met een mooie bos krullen, ervaar je waarschijnlijk ook regelmatig droogheid en pluis. De hydraterende eigenschappen van een goed product voor krullen helpen hierbij. Een ‘zware’ variant helpt tegen frizz, een ‘lichte’ bij de wens naar volume.

Daarnaast zijn er natuurlijk speciale varianten verkrijgbaar voor steil haar, gekleurd haar, blond haar, grijs haar en een gevoelige hoofdhuid. Een toegevoegd UV-filter houdt gekleurd haar langer mooi en zorgt dat je haren minder uitdrogen. Producten voor ‘normaal’ haar hebben een gemengde samenstelling. Als je de kans hebt, kun je beter kiezen voor een specifiek, voor jouw haartype geschikt product.

Zo gebruik je het voor een optimaal resultaat

Voordat je te enthousiast een halve fles over je hoofd leeggiet, zijn er een aantal dingen die je moet weten.

De algemene regel is dat je beter zuinig kunt zijn met conditioner bij de haaraanzet, dicht bij de hoofdhuid. Dit verzwaart het haar namelijk en zorgt voor een plat effect. Door je vooral te focussen op de punten, houd je je kapsel luchtig en vol volume. Dit is extra belangrijk als je al wat vetter of futloos haar hebt.

Daarnaast leggen de ingrediënten een dun beschermlaagje om het haar. Dit laagje moet er voor je volgende gebruik weer worden afgewassen, anders wordt dat laagje steeds dikker, en je haar dus zwaarder en vetter. Goed uitspoelen is superbelangrijk, en dat is een van de redenen dat ‘reverse shampooing’ nu een trend is.

Dit is waarom ‘reverse shampooing’ echt werkt

Je hebt er waarschijnlijk weleens van gehoord: ‘reverse shampooing’. Bij deze methode gebruik je eerst conditioner en daarna pas shampoo. Dit heeft een aantal voordelen voor je haar. Doordat je de conditioner er grotendeels weer afwast, profiteer je wel van het dunne beschermlaagje en de voedende eigenschappen, maar wordt je haar minder verzwaard.

Ook zorgt het beschermlaagje ervoor dat het wassen je haar minder beschadigt, doordat er minder natuurlijke oliën van je haar worden verwijderd. Ten slotte wordt je haar ook nog eens schoner: de conditioner functioneert namelijk als een soort haarprimer waardoor je shampoo zich gelijkmatiger verspreidt. Net zo makkelijk dus, en met volume en veerkracht als resultaat!

Zo werkt het: maak je haar vochtig (niet nat), zodat alle ingrediënten hun werk goed kunnen doen. Masseer wat conditioner door je haar en focus vooral op de puntjes. Kam voorzichtig met je vingers door je haar terwijl het intrekt. Spoel het goed uit en was je lokken vervolgens na met shampoo. Droog en style je haar zoals je altijd doet.

Met deze producten maak je je verzorgingsroutine compleet

Door éénmaal per week een haarmasker te gebruiken geef je je haar net dat beetje extra. Een haarmasker heeft over het algemeen een dikkere textuur, omdat het een lager percentage water bevat. Het is dus geconcentreerder en dieper voedend. Gebruik je haarmasker na het wassen. Dan staan je haarschubben namelijk open en kan het goed z'n werk doen. Bang dat het je haren verzwaart? Gebruik het dan alleen op de punten; die hebben sowieso de meeste aandacht nodig.

Door voor bij elkaar horende producten te kiezen uit dezelfde lijn, weet je overigens zeker dat ze goed op elkaar zijn afgestemd. Heb je een favoriete shampoo gevonden? Combineer dit dan ook eens met de rest van de lijn, voor een optimaal resultaat.

Dan is er ook nog de welbekende crèmespoeling. Terwijl conditioner je haar van binnenuit repareert en voedt, legt een crèmespoeling vaak slechts een beschermlaagje om je haar. Beide maken het haar beter doorkambaar. Een crèmespoeling is wat lichter en kan dus geschikt zijn als je erg lang en klittend haar hebt.

Wat laatste tips voor mooier en gezonder haar

  • Knopen, vlechten en elastiekjes beschadigen het buitenste laagje van je haar. Als je je haar vaak op dezelfde manier vast draagt, wordt je haar breekbaar. Wissel dit dus af en bescherm je haar met goede haarverzorgingsproducten.
  • Ben je onverwacht in need of conditioner of haarolie maar heb je niets bij de hand? Verspreid een drupje olijfolie over je handpalmen en masseer dat door je lengtes. Minder pluis en meer glans gegarandeerd.
  • Je hoofdhuid en je haargroei zijn een directe weerspiegeling van je voedingspatroon. Zet lekker veel ijzer, zink, proteïnen, vitamines A, B en C, eiwitten en omega-3 op het menu. Als jij goed voor je lichaam zorgt, zorgt je lichaam goed voor jou. Iedereen blij!

De conditie van je haar heb je grotendeels zelf in de hand. Ga meteen aan de slag en geef je haar eens wat extra liefde.