Mascara

Populaire filters
317 items weergegeven

Zo gebruik je mascara voor een adembenemende oogopslag

Zelfs als je het liefst zo min mogelijk tijd besteedt aan je make-up, heb je waarschijnlijk alsnog wel één of twee mascara's in huis. Voor velen van ons is het zelfs een onmisbaar aspect van onze dagelijkse look. Toch kost het vaak nog best wat moeite om het gewenste effect te bereiken. Met de onderstaande gids word je een echte expert en laat je iedereen versteld staan van jouw adembenemende oogopslag.

Waterproof of niet?

Sommige mascara's lopen behoorlijk uit als je ogen nat worden. Je weet wel, wanneer je ineens door een panda wordt aangestaard als je in de spiegel kijkt na een fikse regenbui... Je kunt natuurlijk een waterproof product gebruiken, maar 'gewone' heeft ook zo z'n voordelen.

Heb je gevoelige ogen? Niet-waterproof formules zijn meestal stukken gemakkelijker te verwijderen. Je hoeft simpelweg minder hard te wrijven, waardoor de kans op irritatie en rode ogen kleiner is. Ze zijn ook handig als je een minder vaste hand hebt en vaak knoeit. Die onbedoelde zwarte veeg op je neus haal je zo weg met een wattenstaafje en bovendien zonder de make-up eronder te ruïneren.

Ben je een hoop in de buitenlucht, of heb je geen zin ál je oogmake-up eraf te halen voor het sporten? Dan kan waterproof wel heel erg handig zijn.

Vorm, lengte en dikte

Verschillende merken, kleuren, borsteltjes en allerlei formules; er is voor ieder wat wils... Maar welke look wil jij? Bedenk eerst wat je wilt bereiken en kies dan de juiste mascara.

  • Curling: speciaal bedoeld om je wimpers meer krul te geven. Heeft vaak een dikkere consistentie die zorgt dat de krul langer in vorm blijft.
  • Volumizing: bevat onder andere siliconen die voor meer volume zorgen. Verlengt niet, maar zorgt voor dikkere wimpers en een intense oogopslag.
  • Lengthening: bevat synthetische vezels die de wimpers verlengen. Breng voor een mooi effect twee of drie dunne lagen aan. Zo bouw je de wimperlengte voorzichtig op.
  • Defining: een combinatie van de eigenschappen van volumizing- en lengthening-formules, en bevat daarnaast sterke pigmenten die zorgen dat de wimpers van de basis tot aan de punt egaal bedekt zijn.
  • Anti-klonter: bevat zijde- en glycerine-extracten die de bekende spinnenpootwimpers tegengaan.

De juiste tools

Als je de juiste soort mascara hebt gevonden, wordt het tijd om de tools te bekijken. Het borsteltje dat je gebruikt, bepaalt de manier waarop het pigment op je wimpers wordt aangebracht. Heb je een verkeerd borsteltje te pakken? Dan zul je moeite hebben om de gewenste look te bereiken, ook al is het product zelf nog zo fijn. We hebben de borsteltjes per gewenste effect voor je op een rijtje gezet.

  • Langere wimpers: gebruik een langer en recht borsteltje met haartjes die allemaal even ver van elkaar staan. Dit zorgt ervoor dat het pigment egaal verspreid wordt en dat ook de punten van je wimpers goed bedekt zijn.
  • Krullende wimpers: kies voor een krom borsteltje dat helpt de krul te vormen. Je zet het borsteltje tegen de basis van je wimpers en bouwt vanaf daar de krul op.
  • Meer volume: neem een recht borsteltje met veel lange haartjes. Er komt zo extra veel product op de borstel, zodat elke wimper voldoende bedekt wordt.
  • Natuurlijke wimpers: kies voor een recht, rubberen borsteltje met tanden die ver uit elkaar staan. Deze borstel neemt minder mascara op, waardoor er minder klontertjes zijn en je een natuurlijker effect bereikt.
  • Langere onderwimpers: gebruik een kort, recht borsteltje met korte haartjes. Dit zorgt ervoor dat je minder knoeit.

Een wimperkrultang is daarnaast onmisbaar als je meer krul wilt. Ook al gebruik je geen speciale krulmascara, met een goede krultang kun je een prachtig effect bereiken. Let goed op dat het rubber dik en zacht is, en gebruik nooit een versleten tang. Hiermee voorkom je dat je je wimpers onbedoeld epileert.

Met een wimperkammetje kun je - na het aanbrengen - eventuele klontertjes verwijderen en aan elkaar geplakte wimpers losmaken. Ze zijn er in allerlei vormen en maten. Het maakt eigenlijk niet uit welke je koopt, als je het zelf maar een fijn kammetje vindt. Houd wel de tanden goed schoon, anders werkt het niet!

De techniek

Je hebt een goede mascara en de juiste tools, nu nog je techniek. De details zijn afhankelijk van je gekozen look, maar in grote lijnen komt het op hetzelfde neer.

Stap 1. Reinigen en nog eens reinigen: begin altijd met een schone ondergrond. Verwijder dus alle restjes make-up en onzuiverheden. Gebruik hiervoor een cleanser die geschikt is voor jouw huid, en zorg ervoor dat alle olie weg is.

Stap 2. Je andere oogmake-up: breng - indien gewenst - eerst primer, oogschaduw en eyeliner aan. De mascara komt pas daarna.

Stap 3. Krul je wimpers met een wimperkrultang. Zet deze altijd goed aan het begin van je wimperrand en zorg dat je alle haartjes meepakt. Let er ook op dat je niet te lang knijpt om je wimpers niet te beschadigen; vijf seconden moet genoeg zijn.

Stap 4. Het borsteltje dippen: dit lijkt misschien een overbodige stap, maar hoe je het borsteltje dipt, bepaalt of je een egaal effect bereikt. Maak draaiende bewegingen zodat alle borstelhaartjes bedekt worden. Vermijd pompende bewegingen die lucht in het flesje duwen, want dan droogt je mascara sneller uit en komen er klontjes in.

Stap 5. Aanbrengen: begin altijd bij de aanzet van de wimpers en maak een zigzagbeweging naar boven. Zo bouw je de laag egaal op. Het belangrijkste is dat je nooit te veel mascara in een keer aanbrengt, maar dat in meerdere (2 à 3) laagjes doet. Laat elke laag eerst goed drogen voor je een nieuwe aanbrengt.

Stap 6. Finishing touch: gebruik een wimperkam om aan elkaar geplakte wimpers los te maken en klontjes te verwijderen.

Zo, nu heb je alle kennis in huis om een echte mascara-pro te worden! Het enige wat we je nog willen meegeven, is: houd je huid gezond. De huid rond je ogen is zeer gevoelig en krijgt veel te verduren als je vaak make-up gebruikt. Als je je oogopslag helder en mooi wilt houden, zul je die dus goed moeten verzorgen. Gebruik altijd cleansers en serums die geschikt zijn voor een gevoelige huid en vergeet nóóit je make-up te verwijderen aan het eind van de dag!

Een selectie van onze favorieten: