Scheren voor mannen

152 items weergegeven

Alles wat je moet weten over de perfecte scheerbeurt

Scheren: een dagelijks ritueel voor een groot aantal mannen over de hele wereld. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Met onze tips krijg je een gladde, verzorgde huid.

Het voorbereidende werk

Goed begonnen is half gewonnen. Een goede scheerbeurt begint met een gereinigd gezicht. Was je gezicht met koud tot lauw water en een gezichtsreiniger. Vergeet daarbij ook je nek niet! Het water en de reiniging verzachten de baardharen en zorgen ervoor dat de haartjes meer rechtop komen te staan, waardoor je gemakkelijker kunt werken. Ook beschermt het je huid tegen het mes en voorkomt het irritatie, doordat het mesje soepeler over de huid glijdt.

De basis om te scheren

Het beste resultaat, behaal je natuurlijk door te beginnen met goede scheerproducten. Deze gebruik je om de baardharen zachter te maken en om te zorgen dat je scheermes soepeler en gladder over je gezicht glijdt. De basis die je hiervoor kiest is persoonlijk. Je hebt keuze uit scheercrème, scheergel, scheerolie, scheerzeep en scheerschuim. De crèmes en gels zijn zacht en kun je zelf opschuimen. Hetzelfde geldt voor zeep, maar dit is een vaste variant. Scheerschuim is kant en klaar en kan je direct aanbrengen op het gezicht.

Je kunt ook kiezen voor een scheerolie. De olie vormt een natuurlijke barrière tussen de huid en het scheermes, waardoor je er ook zeer glad mee kunt scheren. Doordat een olie transparant is, zie je goed wat je doet en kan je zeer nauwkeurig werken. Scheeroliën bevatten ook vitaminen en hydraterende bestanddelen. Als je snel last hebt van een geïrriteerde huid, is een scheerolie voor jou waarschijnlijk de ideale keuze. Het is daarnaast ook mogelijk de olie als extra laag te gebruiken, onder jouw keuze van schuim.

De kwast

Als je kiest voor een basis die je zelf moet opschuimen, raden we aan te investeren in een goede kwast. Een scheerkwast neemt veel water op. Door het opkloppen creëer je een luchtig schuim dat je met een kwast gelijkmatig kunt aanbrengen op je gezicht. Dat kan natuurlijk ook met je handen, maar met een scheerkwast kan je de optimale dikte aanbrengen, in een egale laag. Bovendien ben je met scheerkwast zuiniger in het gebruik van je scheerproduct.

Er zijn allerlei verschillende scheerkwasten op de markt, dus ga niet voor de eerste kwast die je tegenkomt. Een kwast met varkensharen of paardenharen heeft een sterk masserende werking. Eentje met dassenharen neemt bijvoorbeeld weer meer water op waardoor de haartjes zachter worden voor het scheren. Daardoor gaat je mesje ook langer mee. Doordat een dergelijke kwast zoveel water bevat, gaan de poriën van de huid open. Daardoor kan je sneller scheren én krijg je een heerlijk glad resultaat. Voor wie liever geen dierlijke producten gebruikt, zijn er natuurlijk ook synthetische kwasten op de markt.

Wat extra tips:

  • Welke kwast je ook kiest, zorg ervoor dat je de te scheren delen goed met schuim bedekt. Ook die typisch lastige plekjes zoals je mondhoeken - anders loop je gegarandeerd wondjes op.
  • Als je met een scheerkwast werkt, maak dan bij het aanbrengen ronde bewegingen in de vorm van een acht. Als je enkel ronddraaiende bewegingen maakt, slijt altijd één zijde van de kwast sneller, waardoor je kwast minder lang meegaat.
  • Maak je kwast na het scheren droog met een handdoek en hang deze met de haren naar beneden in de houder. Daardoor droogt hij gelijkmatig en blijft de vorm van de haren bewaard.

Het scheren zelf

Zorg altijd voor een goed en scherp scheermesje. Als je mesje bot is of zijn beste tijd heeft gehad, levert dat gegarandeerd irritatie en een weinig fraai resultaat op. Je kunt kiezen voor standaard wegwerpmesjes of investeren in een klassiek, open scheermes. Dat is een lang, vlijmscherp mes dat je dus met de nodige voorzichtigheid moet gebruiken. Het vergt enige oefening, maar zorgt voor een ongeëvenaard scheerresultaat; alsof je bij de barbershop langs bent geweest.

Je kunt ook kiezen voor een safety razor met een vervangbaar mesje. Met dergelijke messen kun je veel gladder scheren dan met een scheerapparaat of een wegwerpmesje. Het resultaat is dus niet alleen beter, je hoeft je ook minder vaak te scheren: handig als je een druk leven hebt!

Scheer altijd éérst met de haargroeirichting mee. Begin op de wangen, werk dan naar de kin toe en scheer als laatste de hals. Zorg ervoor dat je het mes tijdens het scheren schoon houdt en spoel het regelmatig af. Als je een zeer glad resultaat wilt, kun je daarna nog eens schuim aanbrengen en een tweede keer dwars tegen de haargroei werken (en eventueel zelfs nog een derde keer volledig tegen de haargroei in). Kijk wel uit als je een gevoelige huid hebt; die zit daar mogelijk niet zo op te wachten.

Scheer daarnaast korte stukjes zodat het mes niet te snel vol haar komt te zitten, waardoor het minder contact heeft met de huid. Neem ook rustig je tijd: scheren is een precisiewerkje dat je gehele aandacht verdient.

Zet boven alles niet te veel druk op het mesje. Een scheermesje werkt het best op een vlak oppervlak. Als je te veel duwt, dan ontstaat een soort kuiltje waardoor de huid sneller gaat irriteren en je ook niet zo'n mooi resultaat zal bekomen.

Reinigen en koelen

Na het scheren reinig je nogmaals het gezicht. Doe dit eerst met lauw en dan met koud water: dit ontspant de huid en laat je poriën weer sluiten, waardoor je minder last van irritatie zult hebben. Je kunt direct hierna eventueel een verfrissende tonic aanbrengen. Die beschermt je huid en bevat vitamines.

Kalmeer de huid daarna met een goede aftershave, om irritaties te voorkomen. Er zijn aftershaves met én zonder geur op de markt, maar ze hebben allemaal dezelfde werking: ze brengen de huid na het scheren tot rust, voorkomen irritaties en hydrateren de huid. Er zijn aftershaves in verschillende vormen, van lotions tot balsems, en deze hoeven zéker niet te prikken. Als je een gevoelige of droge huid hebt, kies dan een variant zonder alcohol en parfum.

En tot slot: vergeet niet je mesje goed te onderhouden! Vocht en metaal horen niet bij elkaar. Je mesje wordt dan bot en gaat misschien zelfs roesten. Een nat mesje is daarnaast ook niet hygiënisch. Zorg er dus voor dat je jouw mesje altijd droogmaakt voordat je deze opbergt, en een glad huidje is met deze tips gegarandeerd! Succes.