Lipbalsem voor dames

Populaire filters
222 items weergegeven

Alles over lippenbalsem: de beste tips én ingrediënten

Droge lippen kunnen supervervelend zijn. Je kent het vast wel, het trekkende gevoel bij elk woord, en elke glimlach... Velen van ons grijpen op zo'n moment naar de eerste de beste lippenbalsem. Helaas lijkt ook deze soms niet te helpen. Wat dan? Ontdek hieronder naar welke ingrediënten je het best kunt zoeken, op basis van jóuw wensen.

Kokosolie voor natuurlijke hydratatie

Zoek je naar een balsem die je lippen op een natuurlijke manier weet te genezen? Kijk dan eens naar een lippenbalsem op basis van kokosolie. Deze heeft namelijk niet alleen een heerlijk aroma; kokos heeft ook een krachtige hydraterende werking. De hoge concentratie vitamines en mineralen voedt de huid en laat je lippen soepeler aanvoelen.

Kokosolie heeft daarnaast ook een antibacteriële, kalmerende werking en helpt je huid om sneller te genezen. Dit komt door het hoge gehalte octaanzuur en laurinezuur, twee essentiële vetzuren.

Een zachte beschermlaag met cacaoboter

Cacaoboter kennen we veelal als body butter, maar het is ook ideaal als ingrediënt van je balsem. Formules met cacaoboter staan erom bekend dat ze je lippen lang hydrateren en beschermen. Wat velen niet weten is dat ze ook het zelfherstellend vermogen van je huid ondersteunen. Minder gevoelige lippen dus!

Deze lippenbalsems hebben een rijke textuur en hebben gelijk na het aanbrengen al een verzachtende werking. Kijk altijd even op de ingrediëntenlijst naar de percentages, want de naam van het product zegt niet altijd alles. Ga op zoek naar een formule waar zoveel mogelijk cacaoboter in zit.

Sheaboter voor intensieve voeding

Als we cacaoboter noemen, kunnen we sheaboter natuurlijk niet overslaan. Een formule met dit ingrediënt heeft naast de hydraterende werking ook veel andere voordelen. Sheaboter is om te beginnen een natuurlijke zonbescherming. Wel met een lage factor (ongeveer SPF6), maar het helpt zeker mee tijdens zonnige dagen.

Sheaboter heeft daarnaast ook een hoog gehalte aan de vitamines A en E, en helpt dus om je huid intensief te voeden en je lippen zacht en soepel te houden. De rijpere huid heeft extra baat bij formules met shea door de antirimpelwerking. De fijne lijntjes op je lippen verdwijnen langzaam maar zeker en je huid hervindt haar elasticiteit.

Hypoallergene carnaubawas

Carnaubawas staat ook wel bekend als palmwas. Het goedje is namelijk afkomstig van de Braziliaanse palmboom Copernicia prunifera. Het is hypoallergeen en heeft een sterk hydraterende werking. Deze was laat daarnaast ook je poriën vrij, zodat je huid goed kan ademen en de klieren niet verstopt raken.

Een lippenbalsem op basis van carnauba heeft bovendien als voordeel dat hij ook bij warme temperaturen netjes blijft zitten en nooit een plakkerig gevoel geeft.

Lanoline voor snel herstel

Deze stof komt van nature voor op de vacht van schapen, om de dieren tegen vocht te beschermen. Het wordt na het scheren geëxtraheerd uit de wol en wordt in superveel verzorgingsproducten gebruikt. En dat is niet zomaar! De structuur van lanoline lijkt namelijk sterk op die van de vetten in je eigen huid.

Lanoline heeft van nature een herstellende, hydraterende werking en laat bovendien je poriën vrij. Wel moet je een lippenbalsem met lanoline eerst even testen, om er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent voor de werkzame stof.

Een natuurlijke barrière met bijenwas

Bijen helpen ons al sinds mensenheugenis gezond te blijven. Dat bijenwas een heilzame werking op je lippen heeft, is dan ook niet verwonderlijk. Om te beginnen legt bijenwas een natuurlijke barrière om je lippen zodat vocht goed wordt vastgehouden. Daarnaast bevat het een grote hoeveelheid vitamine A, die je huid helpt genezen. Ideaal voor gebarsten lippen dus!

Bijenwas is ook aan te raden als je last hebt van een koortslip. Zoek dan een formule met bijvoorbeeld bijenwas, olijfolie en honing. Deze ingrediënten hebben allemaal antibacteriële eigenschappen en gecombineerd helpen ze je koortslip sneller te genezen. Houd je product wel schoon, en zorg ervoor dat je vóór en na het aanbrengen je handen goed wast.

Jojoba-olie ter hydratatie

Jojoba-olie is ideaal voor extra droge lippen. De textuur van de olie lijkt namelijk sterk op die van de talg die je eigen huid produceert. Hierdoor heeft jojoba een sterk hydraterende werking die ook erg lang aanhoudt. Het aangemaakte vocht wordt ook nog eens beter vastgehouden doordat de olie een beschermende laag op je lippen achterlaat.

Ook jojoba heeft als prettige bijwerking dat het je huid helpt herstellen. Daarnaast helpt het om de natuurlijke collageenproductie van je huid aanzienlijk te versterken.

Zinkoxide tegen uv-straling

Tijdens de hete en zonnige zomerdagen kun je het beste een lippenbalsem met zinkoxide gebruiken. Dit is een zeer effectieve bescherming tegen schadelijke uv-straling. Zonnebrand voor je lippen dus!

Zinkoxide is ook een van de werkzame stoffen in medicijnen tegen eczeem, koortslippen en andere huidaandoeningen. Die medicijnen bevatten natuurlijk een hogere concentratie, maar een kleinere hoeveelheid zinkoxide helpt al bij genezing van wondjes.

Aloë vera voor directe verlichting

Als laatste mag aloë vera natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. De gel uit deze plant is heel effectief als je last hebt van gevoelige of gescheurde lippen. Je hebt gelijk na het aanbrengen van een balsem of gel met aloë vera een verfrist gevoel, en de wondjes zullen al snel minder pijn doen. Daarna komt de rest van de benefits: aloë vera hydrateert en voedt je huid, heeft een ontstekingsremmende werking en laat je huid soepeler aanvoelen.

Waarom aloë vera zo goed voor je is? Het heeft een indrukwekkende concentratie aan werkzame stoffen. Het bevat maar liefst 14 mineralen, 20 aminozuren en 8 vitamines, waaronder ook B12.

Algemene tips

Nu je weet welke ingrediënten je lippen verzorgen, behandelen en voeden, kun je op zoek gaan naar jouw favoriete product. Wel willen we je nog wat algemene tips meegeven voor het gebruik van lippenbalsem en het gezond houden van je huid:

  • Verander af en toe van formule. Ook natuurlijke ingrediënten kunnen na langdurig gebruik een allergische reactie geven. Wissel elk seizoen af, dan weet je zeker dat je hier geen last van krijgt.
  • De buitenkant verzorgen is niet genoeg. Als je last hebt van droge lippen of een droge huid in het algemeen, is water drinken het allerbelangrijkste. Houd dus altijd een flesje water bij de hand.

Je kunt met lippenbalsem trouwens nog veel meer dan alleen je lippen verzorgen. Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar je kunt het ook gebruiken om een verloren streek mascara weg te poetsen, je droge haarpunten te verzorgen en zelfs om een knel geraakte rits los te maken!