Zo maak je van je gezicht het ultieme visitekaartje
Je gezicht is vrijwel altijd het eerste waar iemand naar kijkt, dus wil je natuurlijk dat je daarmee een goede indruk maakt. Gelukkig kun je een heleboel doen om jezelf zo gezond en stralend mogelijk te houden. Van goed reinigen en verzorgen tot make-up – we zetten alle basics voor je op een rijtje.
Make-up verwijderen en de huid reinigen
We beginnen met de meest logische verzorging van allemaal: het reinigen van je huid. Af en toe val je misschien uitgeput in bed en heb je totaal geen zin je make-up te verwijderen en je huid verder te verzorgen, maar het is zo belangrijk voor je huid om dat wel te doen voor je gaat slapen. Zo zorg je ervoor dat bacteriën geen kans krijgen, poriën weer goed kunnen ademen en je huid zich kan herstellen.
Als je make-up verwijdert, is het altijd het makkelijkst om bij de ogen te beginnen. Gebruik hiervoor een aparte oogmake-upremover die zo zacht mogelijk is voor je kwetsbare ooghuid. Om te voorkomen dat je echt moet gaan wrijven, en mogelijk je huid beschadigt, kun je het best twee watjes vochtig maken met remover en deze kort op je ogen laten rusten. Zo kan de remover intrekken en kun je vervolgens de oogmake-up voorzichtig met de watjes afvegen - bij voorkeur in één richting.
Gebruik daarna een make-upremover voor de rest van je gezicht en boen ook hier niet te hard, maar verdeel het middel met je vingers en zorg dat je met rustige bewegingen alles meeneemt. Daarna kun je alles met een zachte, vochtige doek verwijderen of er met koud tot lauw water afwassen. Dep je huid droog met een zachte handdoek (nooit wrijven!). Om je huid trouwens nóg beter te reinigen, kun je het best aan 'double cleansing' doen: zo verwijder je eerst voorzichtig je make-up met een remover, en spoel je alles daarna na met een milde face wash.
Hydratatie en extra verzorging
Je huid bestaat voor het grootste deel uit water, dus dagelijks hydrateren is een must. Vooral nadat je 's avonds je make-up hebt verwijderd en je gezicht hebt gereinigd, is het zo belangrijk je huid verder te verzorgen met - op z'n minst - een hydraterende nachtcrème. Hierin zitten ook stoffen die je huid helpen zich te herstellen, wat vooral ‘s nachts gebeurt; één van de redenen waarom een goede 'beauty sleep' zo belangrijk is. In plaats van nachtcrème kun je tegenwoordig ook voor een (nachtelijke) gezichtsolie kiezen.
Besteed daarnaast ook extra aandacht aan je lippen en ogen, want dit zijn kwetsbare plekken. Fris je lippen af en toe op met een zachte lipscrub en gebruik een voedende lippenbalsem. Geef je je lippen graag direct een kleurtje mee? Ga dan voor een getinte balsem voor twee vliegen in één klap. Voor je ogen zijn er allerlei gels, crèmes en maskers, die je afhankelijk van jouw specifieke wensen kunt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld donkere kringen? Gebruik dan een oogcrème met wat shimmer, of zelfs een getint product. Is de huid droog? Ga dan voor een herstellende crème of gel met hydraterende eigenschappen. Je wimpers kun je ook het best in de avond verzorgen, met bijvoorbeeld een wimperserum of -olie.
Na je beautyslaap is het belangrijk wederom de huid goed te reinigen met een wash, alvorens je aan je favoriete serum of dagcrème begint. Zorg altijd voor een gevoede huid voordat je de deur uitgaat, om jezelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Je make-uproutine
Van de 'no make-up look' tot een feestelijk look met veel glitter; waar je ook voor gaat, kies altijd voor producten die bij jóuw huid passen. Heb je jouw favorieten eenmaal bij elkaar verzameld, vergeet ze dan ook zeker niet in de juiste volgorde te gebruiken. We helpen je op weg:
- Voor het beste resultaat voor je make-up begin je na je dagelijkse verzorging met een primer, waardoor je foundation of BB Cream extra egaal pakt.
- Werk eventuele imperfecties als donkere plekjes of littekens daarna weg met een concealer en poeder af met een (kleurloze) poeder. Het poeder zorgt niet alleen voor een wat mattere look, maar helpt ook je make-up langer mooi te houden.
- Gebruik naar wens blush en bronzer voor wat extra kleur in je gezicht. Accentueer de 'uitstekende delen' als je jukbeenderen, wenkbrauwbot, neus en lippenplooi subtiel met highlighter voor een frisse en gezonde look.
- Teken je wenkbrauwen in met fijne streepjes, en combineer dit indien gewenst met een wenkbrauwpoeder of wenkbrauwgel voor extra definitie.
- Vervolgens zijn je ogen aan de beurt. Gebruik naar wens je favoriete oogschaduw en kohlpotlood, gevolgd door eyeliner en mascara. Voor extra sierlijke wimpers gebruik je alvorens het aanbrengen van de mascara een wimperkruller.
- Geef je lippen een kleurtje met je favoriete lippenstift of lipgloss, of werk je make-up natuurlijk af met een glanzende lippenbalsem.
- Fixeer je make-up met een fixeerspray voor een langhoudend resultaat.
Nog even over de zon
Het is gezond om dagelijks wat vitamine D van de zon binnen te krijgen, maar wees áltijd beschermd. Ook wanneer de zon achter de wolken zit, en ook wanneer je maar een half uurtje op een terras gaat zitten. Sommige gezichtsverzorgingsproducten, zoals BB Cream, hebben al standaard bescherming tegen de zon ingebouwd, maar er zijn tegenwoordig ook voldoende merken die varianten met én zonder SPF van hun populairste crèmes aanbieden. Hou de SPF (sun protection factor) altijd goed in de gaten en gebruik eventueel extra zonbescherming voor het gezicht, bij voorkeur met een minimum van SPF 30. Ga je gedurende langere tijd de zon in? Zorg dan ook voor een goede hydraterende naverzorging alsaftersun. Deze bevat diverse stoffen om je huid niet alleen te verkoelen, maar ook te herstellen van mogelijke schade.
De juiste verzorging zorgt er niet alleen voor dat je er vandaag de dag op je best uitziet, maar heeft ook enorm veel invloed op de staat van je huid op een latere leeftijd. Het is helaas iets wat we soms vergeten (we're all human), maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Geef je gezicht dus de aandacht die het verdient, en je zult er later éxtra veel profijt van hebben.