Wandelschoenen voor dames

Populaire filters
100 items weergegeven

Vier types wandelschoenen

Wikipedia spreekt over vier types wandelschoenen. Afhankelijk van de wandeling die je gaat maken heb je specifieke schoenen nodig. Het eerste type is de wandeling door de straten, de vierdaagse of de wandeling door het bos waar goede wandelpaden zijn. Deze schoenen hebben een stevige en buigzame zool. Het tweede type is er voor de wandeling door de wat minder comfortabele bergen waar de paden nog wel goed toegankelijk zijn en waarbij je een lichte bepakking nodig hebt. Deze wandelschoenen hebben minder buigzame zolen. Het derde type is het type dat je gebruikt buiten de paden en waarbij je een zwaardere bepakking nodig hebt. De zolen zijn hierbij nog harder en de schoenen zijn vaak waterdicht. Het terrein waar de wandeling gehouden wordt is ruig en bevindt zich in de bergen. Het laatste type is de wandelschoen voor de zwaarste tochten waarbij ook stijgijzers gebruikt worden om te klimmen. Denk hierbij ook aan ijsbergen en gletsjers. Deze schoenen worden eveneens gebruikt bij expedities waarbij het niet altijd voorspelbaar is wat je als wandelaar tegenkomt. Aangezien types drie en vier meer te maken hebben met hiking- en bergschoenen gaan we alleen in op de eerste twee types.

Materialen en technologieën

De materialen van de wandelschoenen zijn ontwikkeld om allerlei weersomstandigheden te kunnen weerstaan. Zo heeft men verschillende soorten rubber maar ook specifieke technieken met verschillende lagen worden gebruikt bij het beschermen van de voeten en andere gewrichten. Asics hieeft zijn eigen technologieën ontwikkeld bij zijn running schoenen. Deze wandelschoenen hebben geïntegreerde gelpads en zijn ademend waardoor vreemde luchtjes afwezig blijven. De zolen worden gemaakt via de zogenaamde AHAR+ technologie wat staat voor Asics High Abrasion Resistance rubber. Deze zolen zijn zeer slijtvast en hebben een goede grip- en dempingkwaliteit op allerlei ondergronden. De buitenlaag van deze schoenen zijn gemaakt van synthetisch materiaal en textiel. De wandelschoenen van Merell maken gebruik van EVA (ethyleen vinylacetaat) zolen. Dit zijn zolen die een licht gewicht en een bepaald schokabsorptie hebben waardoor gewrichten meer bescherming krijgen bij het neerkomen op de ondergrond. Patagonia maakt gebruik van EVA voor de binnenzool en tussenzool waarbij het voor de buitenzool carbonrubber met trail-profiel gebruikt. Alles om een betere grip op de ondergrond te krijgen en om zo min mogelijk uit te glijden op de vochtige bodem van bladeren, stenen en mos. Carbon rubber is een synthetisch materiaal dat harder is en de zolen meer duurzaam maakt zodat de schoenen langer gebruikt kunnen worden. De buitenkant van de wandelschoen kan bestaan uit verschillende materialen. Leer in combinatie met textiel zoals die van Ecco, synthetische materialen in combinatie met textiel zoals de wandelschoenen van Columbia, of volledige textiele wandelschoenen zoals de schoenen van Keen. En tot slot zijn er de schoenen van leer in combinatie met synthetisch materiaal zoals de wandelschoenen van New Balance en Reebok. Alles met het oog op veiligheid en op het doel van de functionele wandelschoen. Maak de schoen af met een hoge schacht en stevige veters en je hebt een schoen die men de solide wandelschoen noemt.

Gore-Tex®

Omdat veel wandelschoenen gebruik maken van Gore-Tex zal hieraan wat meer aandacht gegeven worden. Gore-tex is in 1969 ontdekt door Bob Gore. Het is een zeer dun membraan dat verwerkt wordt tussen een boven- en een onderlaag en dat dus niet zichtbaar is. Gore-Tex is ademend en zorgt er voor dat water niet binnen kan komen. Het membraan heeft namelijk dusdanig kleine poriën dat de druppels er niet door kunnen. Waterdamp daarentegen kan wel door de poriën van binnen naar buiten. Dit houdt de voeten droog en warm en zorgt voor meer comfort dat ook in een regenbui van pas komt. In 1978 wordt het materiaal voor het eerst geïntroduceerd waarbij wij de eerste ademende en waterdichte kleding leren kennen. Door creativiteit worden de mogelijkheden steeds verder uitgebreid en wordt Gore-tex ook toegepast in wandelschoenen. Deze techniek wordt onder andere door de labels Timberland en Adidas gebruikt in hun collectie wandelschoenen.

De moderne wandelschoen is veilig

Wandelschoenen zijn er niet voor om hip en modern te zijn. Het zijn schoenen die voor een speciaal doel aangeschaft worden en die aan alle eisen moeten voldoen voor een veilige en gezonde wandeling. Door af en toe wat kleur te gebruiken kan de wandelschoen aantrekkelijker gemaakt worden. Maar ook kleur kan een functie hebben als het donker is en je beter gezien moet worden. Maar wandelschoenen zijn er vooral voor de wandeling die je wilt maken. De natuur is hierbij doorslaggevend, die wil je betreden en die wil je op een zo veilig mogelijke manier ontdekken. Geen vervelende randjes waardoor je blaren of schuurplekken krijgt bij het lopen. Of geen warme voeten die ook weer blaren kunnen veroorzaken. Alles moet wijken voor het ultieme avontuur. Met vrienden, je gezin of met collega's kan een wandeling verhelderend zijn en kun je nieuwe inzichten krijgen. Eén zijn met de natuur en met je gedachten. Eén zijn met de rust en ontspanning om weer nieuwe energie te krijgen. Maar ook voor een vierdaagse zijn de wandelschoenen geschikt. Samen een mijlpaal behalen die voor een grote voldoening zorgt. Dit is alleen mogelijk met de juiste schoenen aan de voeten. Geen slippers, mooie stijlvolle leren instappers of elegante sandalen, maar degelijke en betrouwbare wandelschoenen. Alleen op deze manier is de tocht te overzien en de mijlpaal te bereiken. Voor dames en heren maar ook voor kinderen zijn er wandelschoenen die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.