accountaccountbagbagzalando logomenu

100 dagen recht op retour

Het grootste aanbod topmerken online

Gratis verzending en retour

Home

Yogawoordenboek

Yogatermen en hun betekenis

Asana

Een yogahouding of -pose


Chakra

Een energiecentrum. Het menselijk lichaam heeft zeven belangrijke chakra's. Chakra's nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door het lichaam stromen.


Dharma

Een woord met veel verschillende definities, die reiken van ‘het pad naar de waarheid’ tot 'recht' en 'rechtvaardigheid'. Het wordt vaak beschouwd als richtlijn voor het persoonlijke gedrag en bewustzijn.


Dosha

Drie Ayurvedische energietypen (Vata, Pitta en Kapha) die de fysieke verschijning en het temperament beïnvloeden op basis van hun aandeel in het lichaam.


Drishti

Het punt waar je naar kijkt als je asana's of houdingen uitvoert.


Goeroe

Een spirituele mentor die de rol van adviseur en leraar op zich neemt en dient als een bron van inspiratie.


Karma

Het spirituele beginsel van oorzaak en gevolg.


Kirtan

Een bijeenkomst waarbij wordt voor- en nagezongen.


Mantra

Een geluid, lettergreep, woord of zin die tijdens meditatie of zingen herhaaldelijk wordt geuit.


Mudra

Symbolische hand- en vingergebaren die bij pranayama (zie hieronder) en bepaalde asana's worden uitgevoerd. Hiermee wordt prana (zie hieronder) door het lichaam gestuurd; ook onderdeel van veel hindoeïstische en boeddhistische rituelen.


Namasté

Een respectvolle begroeting (vertaald als 'Ik buig voor u') die aan het begin of einde van een yogales wordt uitgesproken.


Niyama

Vijf voorschriften voor eerzaam gedrag: sauca (zuiverheid), santosha (tevredenheid), tapas (brandend enthousiasme), svadhyaya (zelfbeschouwing) en ishvarapranidhana (viering van het spirituele). Deze voorschriften bepalen samen met de yamas (zie hieronder) de ethische en morele basis van yoga.


Om

Een heilig geluid en symbool dat vaak gezongen wordt tijdens yogalessen.


Prana

Levenskracht. Gelijk aan ‘chi’.


Pranayama

Letterlijk 'uitbreiding van de prana'. Yoga-oefeningen om de ademhaling te beheersen.


Samadhi

Een staat van bewustzijn – verlichting, om precies te zijn – die wordt bereikt door meditatie en devotie.


Shakti

De personificatie van een goddelijke, universele, vrouwelijke, creatieve kracht. Verantwoordelijk voor de schepping van het universum.


Shanti

Een woord uit het Sanskriet dat vrede of geluk betekent, gebruikt in muziek of tijdens meditatie.


Shiva

De 'Voorspoedige' of 'Mahayogi': meester van de yoga. Een van de drie belangrijkste goden uit het hindoeïsme en de grondlegger van de yoga. Vaak afgebeeld in diepe meditatie. Kan ook gebruikt worden voor ‘mannelijke energie’.


Surya Namaskar

Zonnegroeten, een veelvoorkomende reeks asana's die aan het begin van een les worden uitgevoerd om het lichaam op te warmen.


Soetra's

Eeuwenoude geschriften uit het hindoeïsme, boeddhisme en jaïnisme. De Yogasoetra's van Patanjali vormen de basis van de klassieke yogafilosofie.


Tantra

Het overdragen van goddelijke energie door middel van meditatie en rituelen.


Yama

Vijf ethische beginselen die samen met de niyama de morele basis van yoga vormen. Hieronder vallen satya (waarheid), ahimsa (geweldloosheid), asteya (niet stelen), brahmacharya (zelfbeheersing en seksuele verantwoordelijkheid) en aparigraha (niet bezitterig zijn).


Yoga

In de brede zin van het woord; een spirituele, mentale en fysieke discipline die in het oude India is ontwikkeld. In de loop der tijd is yoga uitgegroeid tot een discipline met ontelbare vormen en stijlen met veel verschillende doelen, van eenvoudige ontspanning tot het bereiken van verlichting.


Yogi/Yogini

Een mannelijke/vrouwelijke beoefenaar van yoga.

Meer Yoga-inspiratie