accountaccountbagbagzalando logomenu

100 dagen recht op retour

Het grootste aanbod topmerken online

Gratis verzending en retour

Wat doe je aan naar een sollicitatiegesprek?

“You never get a second chance to make a first impression”

– Andrew Grant.

Een quote die maar door je hoofd blijft spoken tijdens de voorbereiding van een sollicitatiegesprek.
Een slap handje, te laat komen en een slechte adem
zijn daarom zaken die je sowieso wilt voorkomen.
Natuurlijk is je gedrag van invloed op de eerste impressie die je op jouw (laten we duimen!) toekomstige collega’s maakt,

MAAR

de impact van de kleding die je draagt wordt vaak erg onderschat!
Om gelijk een goede binnenkomer te maken hebben we een aantal do’s & (en eventuele dont's) wat betreft je sollicitatie-outfit op een rijtje gezet, zodat jij jouw sollicitatiegesprek
gegarandeerd 'in goede banen' zult lijden!


Do's & dont's voor sollicitatie-outfits voor dames

Do's

 • Een inkopper maar zeker niet te onderschatten:
  ga voor schone, verzorgde en gestreken kleding in de juiste maat
 • Houd rekening met extra spanning: kies voor ademende stoffen en ontwijk lichtgrijze shirts i.v.m. mogelijke transpiratie
 • Doseer je parfum: de geur van succes is al voldoende
 • Kies voor panty’s vanaf 30 dernier:
  en neem nog een extra panty mee -voor het geval dat-
 • Kortkom: kies kleding waarin je je zelfverzekerd in voelt, zodat je dit automatisch uitstraalt

Dont's

 • Vermijd kleding met teksten: focus je op jouw eigen oneliners
 • Ook dierenprintjes zijn niet altijd een goed idee
 • Naaldhakken: zet niet te hoog in en bewaar ze voor andere gelegenheden
 • Vermijd te lage halslijnen: vertrouw op je talenten
 • Zichtbare tatoeages en piercings dragen weinig bij aan het gesprek
 • Jeansitems zijn meestal iets te casual: het gesprek zelf wordt al spijkergoed

Tips & Trucs

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je vooral jezelf blijft, maar er zijn een aantal tips en trucs die jouw sollicitatie-outfit net dat beetje extra geven.
Lees verder, style jouw look af en you’re going to do a great job!


Kleding Tips

Globaal kun je een verschil maken tussen een zakelijke, professionele outfit en een wat meer creatieve, wat lossere stijl. En aangezien wij als Zalando helemaal into mode zijn, focussen we ons ook graag op de meer fashionable stijl.
Hierbij een klein overzicht van deze 3 stijlen: ZAKELIJK, CREATIEF en FASHIONABLE.


ZAKELIJK: “Pakje-hakje”. Omschrijft een organisatie zichzelf als ‘professioneel en zakelijk’? Ga dan voor de klassieke look. Een mooi mantelpakje is goed, maar een getailleerde blouse gecombineerd met een kokerrok of goede pantalon zijn ook passende opties. Daar bovenop een klassieke trenchcoat en je bent klaar om te gaan! Om toch ‘outstanding’ te zijn, kun je kiezen voor een opvallende pump, leren tas, net sjaaltje of een statement accessoire. Powerrrrr!


CREATIEF: Ga je op gesprek bij een start-up, creatief bureau of een andere organisatie die een ‘open cultuur’ heeft en losser oogt? Dan kun je een meer relaxte outfit creëren. Een goed shirt en een donkere chino zijn prima- maar maak het niet te casual. Laat bijvoorbeeld de (ripped) jeans liggen. Houd het simpel, doch kwalitatief. Sneakers kunnen een beetje tricky zijn, maar als je ze draagt zorg er dan voor dat ze net als jij, in topvorm zijn!


FASHIONABLE: Ga je solliciteren in de modesector (bijvoorbeeld bij Zalando!)? Gebruik jezelf als paspop en laat jouw fashionkennis zien! Kleuren, bijzondere materialen of unieke vormen doen het vaak goed maar ook hier geldt; overdrijf niet. Je kleding dient natuurlijk niet af te lijden van jouw uiteindelijke werk. Een modieus paar culottes, een palazzobroek of items van suède of zijn fijne eyecatchers. Kies één item wat eruit springt en gebruik die als extra boost tijdens het jobinterview.


KledingTrucs

Een bruikbaar trucje die je in jouw outfit kunt gebruiken is de werking van kleuren. Vermijd een bonte kleurexplosie die je eruit doet zien als een pagegaai, maar kies een kleur uit die bij jou past en verwerk deze subtiel in jouw sollicitatiekleding.#WIT: Met wit laat je zien dat er pit in zit! Je oogt fris, fruitig en wekt openheid op. Vooral tijdens een sollicitatie in de zorg, is wit een toepasselijke tint. Zo haal je zeker een wit voetje!


#ZANDKLEURIGE TINTEN: Is het belangrijk dat mensen zich veilig bij jou voelen? Ga tijdens het sollicitatiegesprek ook ‘op safe’ en kies zachte zandkleuren. Beige en andere bruintinten wekken betrouwbaarheid op en laten zien dat je letterlijk ‘down to earth’, stabiel en neutraal bent.


#DONKERBLAUW: CEO in spe? Of een leider pur sang? Laat jouw ambities spreken en overschaduw de concurrentie met een donkerblauwe outfit. Deze tint staat voor loyaliteit, autoriteit en leiderschap.


#ROOD: Als lady in red laat je de passie voor het werk zien. Rood valt op, waardoor je laat zien dat je verantwoordelijkheid durft te nemen, weet wat je wilt en hier ook tot het uiterste voor gaat. In het rood ben je niet te stoppen.


#TURQUOISE: Een originele kleur, die uniciteit uitstraalt. Ideaal dus om jouw creativiteit aan de man te brengen! Daarnaast wekt turquoise een open indruk en brengt het communicatie op gang. Stand out in the crowd!

#ZWART: Ook wel de kleur van discretie. Dien je zorgvuldig en neutraal te zijn in de functie waarvoor je solliciteert? Dan is zwart een goede keuze. Maar doseer het wel, zodat jouw interviewer geen zwartkijker wordt!

Sollicitatiegesprek via Skype

Steeds vaker worden sollicitatiegesprekken online, via Skype gevoerd.
Ook bij Zalando vinden jobinterviews vaak ook op deze manier plaats.
Handig en erg effectief, maar: dan rijst natuurlijk de vraag:

"Wat doe je aan tijdens een sollicitatiegesprek via Skype?"

Onze HR-collega’s geven als tip om een enkele, bij voorkeur lichte kleur, te kiezen voor de bovenkleding. Denk hierbij aan: wit, beige, lichtblauw etc. Printjes en teksten leiden alleen maar af en kunnen anders op beeld overkomen. Daarnaast is het belangrijk dat de bovenkleding niet wegvalt op de achtergrond. Check dus van tevoren met je webcam hoe je overkomt bij de andere partij.

Verder adviseren zij om shirts met een hoge halslijn, zoals een coltrui, te vermijden. Het laten zien van een stukje hals, laat je vaak wat natuurlijker overkomen. Ook sieraden die rinkelen kunnen afleiden en de geluidskwaliteit beïnvloeden. Houd er rekening mee dat je op beeld soms wat bleker kunt overkomen. Een likje make-up kan daarom veel helpen, maar overdrijf het niet! Zorg er tenslotte voor dat je tijdens het gesprek vrij kunt bewegen, zodat je lichaamstaal duidelijk overkomt.

P.s. En ironisch gezien is bij een Skypegesprek met Zalando, het dragen van schoenen overbodig ;)