accountaccountbagbagzalando logomenu

100 dagen recht op retour

Het grootste aanbod topmerken online

Gratis verzending en retour

Voorbereiding voor je sollicitatiegesprek: checklist Follow-up van een sollicitatiegesprek: checklist Sollicitatiegesprek: Tips en kledinginspiratie

Uitnodiging voor het sollicitatiegesprek

Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is een groot succes en biedt een verdere gelegenheid om je toekomstige werkgever te overtuigen. Wat er in je sollicitatiepapieren zo goed uitzag moet nu in het persoonlijke gesprek overtuigend overgebracht worden. De aanname dat je de baan op basis van je eerdere werkervaring al binnen hebt is licht naïef. Ook al betekent de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek dat je al tientallen andere sollicitanten gepasseerd bent, je hebt je doel nog niet definitief bereikt.


Voorbereiding voor het sollicitatiegesprek

Een intensieve voorbereiding is daarom zeer belangrijk. Met een checklist bij had hand heb je direct een goed overzicht over alles wat voor de afgesproken datum nog te doen is. Het verkrijgen van informatie over het bedrijf en de gewenste positie zijn de basisstukken waarmee al enige belangrijke punten op de checklist afgestreept kunnen worden. Hieruit volgt ook in welke stijl je je outfit moet uitzoeken.


Do en Dont'S

Er zijn een paar belangrijke punten waar iedere sollicitant op moet letten. Daaronder valt bijvoorbeeld een rechte zithouding, die een groot effect op de complete verschijning heeft. De ideale sollicitant is bij een sollicitatiegesprek altijd vriendelijk en oplettend. Bij onaangename vragen zoals naar het vertrek bij de laatste baan is belangrijk altijd zakelijk en weloverwogen te antwoorden. Een absolute “do” is een duidelijke articulatie.


Vermijd daarentegen lange monologen. Ook te veel privézaken delen is een „don‘t”, net als negatieve uitspraken over voormalige werkgevers. Natuurlijk moet er altijd op gelet worden dat de outfit vlekvrij, gestreken en passend bij het bedrijf is. De kleinste bijzaken kunnen het verschil tussen succes en fiasco uitmaken.


Met een goede voorbereiding je kansen vergroten

Vragen over de betreffende positie kunnen het beste meteen opgeschreven en op het passende moment, meestal aan het einde van het sollicitatiegesprek, gesteld worden. Daarom is het zaak altijd een notitieblok en een pen bij de hand te hebben. Wie vrij spreken lastig vindt kan dit thuis voor de spiegel oefenen. Zo kun je de kernpunten over je carrière en de gevonden bedrijfsinformatie oefenen totdat je het gevoel hebt dat je ze volledig onder de knie hebt. Zo kun je ook zien hoe je overkomt, en aan je houding en intonatie werken. Wie goed voorbereid is met behulp van een checklist hoeft ook geen moeite te hebben met gerichte vragen over persoonlijkheid en competentie. Langdurige werkeloosheid, een professionele re-oriëntatie of regelmatige baanwissel, moeten aangesproken en verduidelijkt worden. Met de juiste voorbereiding kan de sollicitant hier met een verklaring komen die het best mogelijke licht op de situatie schijnt. Het kan in je voordeel werken als je het thema zelf aanspreekt en je eerlijk en duidelijk over je redenen uitweidt.


Na het gesprek is voor het gesprek

Het is raadzaam om ook een nabereiding van het gesprek te houden en wat tijd te nemen om alles nogmaals de revue te laten passeren. Korte notities over het verloop en zaken die slecht of juist goed verliepen zullen je helpen bij toekomstige sollicitatiegesprekken. Wanneer je een week na het gesprek nog steeds niets gehoord hebt kun je het bedrijf bellen om naar de actuele status te vragen. Het is geen reden om het persoonlijk op te vatten als het met deze baan niets is geworden. Wanneer je je best gedaan hebt kun je trots zijn op jezelf en de ervaring meebrengen naar toekomstige sollicitaties.