accountaccountbagbagzalando logomenu

100 dagen gratis retourrecht

Het grootste aanbod topmerken online

Gratis verzending* en retour*

Alle Yogi's

Interview met Rolf & Melanie

Rolf van Baalen & Melanie Poldervaart beim Yoga

Yoga-experts Rolf & Melanie

Interview met Rolf & Melanie

"Always give life your best. Always"

Melanie Poldervaart en Rolf van Baalen zijn de trotse oprichters van HappywithYoga.com. Ze zijn beide Hatha Vinyasa yogadocenten en Melanie is daarnaast ook Yin yoga docent. Rolf houdt zich naast yoga ook veel bezig met Mindfulness en de Wim Hof (Iceman) methode. Naast yoga hebben ze een grote passie voor reizen.

Hoe was jullie eerste ervaring met yoga?

Onze eerste ervaring met yoga was in New York. We waren daar op reis en Mel wilde bij een dansstudio twee danslessen volgen. We hadden niet zo heel veel tijd in New York en ik (Rolf) vond twee lessen een beetje zonde van de tijd. Ons compromis was dat Mel een dansles ging volgen en dat we samen een yogales deden, dat wilden we altijd al eens proberen.
Ik weet dat ik niet meteen zoiets had van ‘Yes!’ dit is het. Wel weet ik nog dat er hele harde muziek werd gedraaid tijdens die les. Blijkbaar heeft het toch iets met ons gedaan, want toen we terugkwamen in Nederland zijn we doorgegaan met lessen.

Wat is het beste advies dat jullie aan een beginner willen meegeven over yoga?

Laat al je vooroordelen thuis. Veel mensen denken dat ze lenig moeten zijn om te starten met yoga, maar dit is een fabeltje. Je gaat juist naar yoga omdat je aan bepaalde dingen wilt werken. Je bent er om te leren en om persoonlijk te groeien. En natuurlijk ook om plezier te hebben!
Daarbij raden we je aan om een aantal verschillende lessen te proberen. Er zijn heel veel verschillende soorten yoga. En het is zelfs zo dat lessen van verschillende docenten die dezelfde soort yoga geven erg kunnen verschillen. Stap je voor het eerst een les binnen en heb je na die les zoiets van ‘dit is niks voor mij’? Geef dan niet meteen op en probeer nog een aantal andere lessen, docenten en soorten yoga uit. Vorm niet gelijk een oordeel over yoga in zijn geheel op basis van één les.
En ga daarnaast ook lekker thuis aan de slag! Koop een yogamatje en ga ’s ochtends voordat je naar je werk gaat even een paar minuutjes op je mat staan. Kijk wat YouTube video’s of schaf een online cursus aan als je serieus aan jezelf wilt werken. Wij merken dat de combinatie van lessen volgen en thuis zelf aan de slag gaan erg goed werkt voor mensen. Je pakt elke dag het momentje voor jezelf wat je vaak zo hard nodig hebt.

Wat is volgens jullie het beste moment van de dag om yoga te doen?

Wij vinden het prettig om het in de ochtend te doen. Je kickstart je dag op deze manier door je lichaam in beweging te brengen en de energie te laten stromen. De houdingen in combinatie met ontspannings- en ademhalingsoefeningen blijf je de hele dag door voelen. Ze zorgen ervoor dat je meer energie hebt , je beter kunt focussen en minder prikkelbaar bent.

Wat is jullie levensmotto?

‘Always give life your best. Always.'
(Lees meer in deel 2)

Portrait Rolf van Baalen & Melanie Poldervaart

Stel jouw ideale yoga-outfit samen


Deel 2: Interview Rolf & Melanie

"Yoga is voor iedereen"

Hoe heeft yoga jullie leven veranderd?

Het klinkt een beetje dramatisch, maar yoga heeft ons leven op alle mogelijke vlakken die je maar kan bedenken positief veranderd. Dit komt omdat yoga verder gaat dan wat je op je yogamat doet. Je mat is in feite een spiegel voor het dagelijkse leven. Hoe je om gaat met uitdagingen en obstakels op je mat, leert je veel over de manier waarop je omgaat met uitdagingen en obstakels in het dagelijkse leven.
Door bewust aan bepaalde dingen te werken tijdens je oefeningen, zal je merken dat deze vaardigheden zich ook in het ‘echte leven’ ontwikkelen. Wanneer je op je yogamat staat, oefen je als het ware om de persoon te zijn die je wilt zijn. Je intentie is daarom erg belangrijk. En die persoon die je wilt zijn hoef je niet helemaal opnieuw op te bouwen, maar je bent het al. Het enige wat je hoeft te doen is leren hoe je die skills kunt gebruiken.

Is yoga voor iedereen geschikt?

Ja, zeker weten.Welke veranderingen hebben jullie als docent bij jullie cursisten gezien?

We merken dat mensen beter in hun vel gaan zitten. We hebben cursisten gehad die fysieke voordelen ervaarden zoals een lagere bloedruk, minder rugklachten, meer spierkracht en flexibiliteit. Maar ook veel mentale voordelen. Bewustwording heeft misschien een zweverig randje, maar zo zou je het wel omschrijven. Mensen beginnen op een andere manier te kijken naar wie ze zijn, wat ze voelen, wat ze doen en hoe ze reageren op bepaalde dingen. De bewustwording is de eerste stap en kan uiteindelijk leiden tot keuzes waar je zelf gelukkiger van wordt. Zo heeft één van onze cursisten kort nadat ze met yogalessen is gestart haar baan opgezegd en een nieuwe leukere baan gezocht. Ze realiseerde zich dat haar oude baan voor een groot gedeelte stress en frustraties veroorzaakte. Voorheen had ze nooit de moed om te veranderen. Yoga heeft haar geholpen dit wel te doen.

Hoe wordt yoga volgens jullie gezien in Nederland?

Het begint steeds populairder te worden. Maar een grote groep mensen vindt het nog steeds zweverig. En dit is niet vreemd. Yoga is meer dan 5000 jaar oud, en vroeger was er nog geen wetenschap. Mensen deden yoga puur op basis van wat ze voelden, en dat wordt tegenwoordig al snel beschouwd als zweverig. Er is steeds meer wetenschappelijke onderbouwing voor verschillende onderdelen van yoga. Dit is de reden waarom het steeds meer geaccepteerd wordt en waarom steeds meer mensen ermee willen beginnen.

Wat vinden jullie dat mensen van yoga moeten weten?

Wij vinden het erg belangrijk dat mensen zich realiseren dat het meer is dan een methode om flexibeler te worden. Yoga geeft je de handvaten om jezelf op verschillende vlakken van je leven persoonlijk te ontwikkelen. En natuurlijk is het helemaal oké om met yoga te starten vanwege de fysieke voordelen. Wij merken alleen vaak dat mensen door blijven gaan met yoga vanwege de filosofie en theorie erachter. Dat is het gedeelte van yoga wat écht interessant is!


Meer yoga-experts aan het woord


Meer yoga-inspiratie