accountaccountbagbagzalando logomenu

100 dagen recht op retour

Het grootste aanbod topmerken online

Gratis verzending en retour


Verklaring ten aanzien van de discussie over de arbeidsomstandigheden in de logistiek


Talrijke vragen hebben ons bereikt over de arbeidsomstandigheden op logistiek gebied in Duitsland. In de volgende verklaring willen wij een beeld geven van hoe de logistiek van Zalando zich in de afgelopen maanden ontwikkeld heeft.


Bedrijfsinterne logistiek
Omdat een snelle en foutloze levering van bestellingen een van onze belangrijkste beloftes is aan onze klanten, hebben wij al enige tijd geleden besloten om aan onze eigen kwaliteiten en capaciteiten in de logistiek te werken. Wij hebben al twee eigen distributiecentra in Brieselang en Erfurt. Aanstaande zomer komt daar nog een derde centrum in Mönchengladbach bij. Het aandeel van onze verzendingen dat wij zelf verwerken is in de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Wij rekenen erop dat wij aan het einde van dit jaar 80% van de logistiek zelf zullen verwerken in onze eigen distributiecentra.


Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid als werkgever in deze centra. Wij hebben op deze locaties al 1000 banen gerealiseerd en streven ernaar een goede werkgever te zijn. Wij letten er bijvoorbeeld op dat de gebouwen een goede arbeidsomgeving bieden. Wij zijn ervan overtuigd dat onze logistiek alleen soepel loopt met een gemotiveerd en goed op elkaar ingespeeld team. Daarom bouwen wij op vaste medewerkers in eigen dienst en zetten alleen tijdelijke krachten in tijdens piekbelasting. In 2012 werd ongeveer 10% van het werk uitgevoerd door tijdelijke krachten. Hierbij betalen wij tijdelijke werknemers hetzelfde loon als onze vaste krachten. Wij werken alleen met geselecteerde uitzendbureaus samen. Tijdelijke werknemers die wij meer dan 6 maanden in dienst hebben krijgen een aanbod voor een vaste aanstelling bij Zalando. Het startsalaris in onze logistiek is op het moment € 1.500 bruto.


Hiernaast gelden voor alle locaties bindende sociale standaarden. Belangrijke kernwaarden voor deze standaarden zijn de faire behandeling van al onze medewerkers en de erkenning van hun diensten. Ook de waardering voor onze medewerkers, respect, eerlijke behandeling en openheid staan hoog in ons vaandel. De naleving van deze standaarden wordt in alle locaties regelmatig door certificeringsbureaus onaangekondigd gecontroleerd.


Logistiek uitgevoerd door dienstverleners
Als jonge en snel groeiende onderneming hebben wij, in het bijzonder in de eerste jaren, in de logistiek gebruikt gemaakt van dienstverleners. In het distributiecentrum in Großbeeren kwam het in het verleden jaar tot wantoestanden die ook in de media besproken werden.


Wij hebben van deze discussie geleerd en onder ogen gezien dat wij ook op de arbeidsomstandigheden bij onze dienstverleners beoordeeld worden. Als reactie hierop hebben wij samen met de dienstverlener besloten dat onze interne sociale standaarden ook voor onze dienstverleners gelden. En dat deze ook bij de dienstverleners regelmatig gecontroleerd worden. De volgende maatregelen hebben wij al getroffen: gelijke lonen voor vaste en tijdelijke krachten, voldoende sanitaire voorzieningen en de professionele reiniging daarvan, meer kluisjes voor medewerkers en gratis mineraalwater en vers fruit. De uitbreiding van pauze- en gemeenschapsruimtes wordt op dit moment gerealiseerd. Wij werken voortdurend samen met de dienstverlener voor verdere verbeteringen.


Wij zijn ons ervan bewust dat ook in de toekomst uitdagingen op ons pad blijven komen en wij gaan deze als onderneming tegemoet.
Over Zalando
Zalando (www.zalando.de) is Europa’s grootste aanbieder van schoenen en mode online. Het grote aanbod voor dames, heren en kinderen omvat bekende grote merken en veelgevraagde designerlabels – in totaal werkt Zalando met meer dan 1.500 merken samen. Naast schoenen en kleding horen ook exclusieve accessoires, beautyproducten, sport- en woonartikelen tot het omvangrijke assortiment. Bovenop dit grote aanbod bieden wij een combinatie van uitstekende services: gratis verzending en retour, gratis service hotline en 100 dagen retourrecht maken van online shoppen een betrouwbare en ontspannen ervaring. Het bedrijf werd in 2008 door Robert Gentz en David Schneider opgericht en heeft haar hoofdkantoor in Berlijn. Na het grote succes in Duitsland word sinds 2009 ook in Europese buurlanden geleverd. Als eerste Oostenrijk (2009), daarna Nederland en Frankrijk (2010), vervolgens Italië, Groot-Brittanië en Zwitserland (2011). Sinds 2012 is Zalando ook in Zweden, België, Spanje, Denemarken, Finland en Noorwegen online.


Zalando.de is een onderdeel van Zalando AG (Naamloze vennootschap)
Sonnenburger Straße 73
10437 Berlin
Germany


Zalando AG (Naamloze vennootschap)
Aangemeld bij Amtsgericht Charlottenburg Berlin, HRB 154823 B
Internationaal belastingnummer (USt-ID): DE 260543043
Wettelijk vertegenwoordigers: Robert Gentz, David Schneider, Rubin Ritter