accountaccountbagbagzalando logomenu

100 dagen recht op retour

Het grootste aanbod topmerken online

Gratis verzending en retour

Alles ove ryoga/ Testimonial

Olav Aarts

Deze yoga-expert vertelt alles over zijn expertise

Jelena Lieberberg beim Yoga

"Door Hatha yoga concentreer ik mij meer op de dynamiek van het leven, waardoor dit meer betekenis krijgt"

Olav Aarts,  Yoga-expert

Amsterdam, Olav Aarts

Olav Aarts is een expert op het gebied van Hatha yoga. Hij heeft al ruim vijftien jaar ervaring met het beoefenen van deze yogastijl en geeft les in binnen en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen over het ontstaan en de ontwikkelingen van yogatradities en andere Aziatische religies.


Hoe ben je begonnen met yoga?
Als kind – met rood haar en sproeten – ben ik eerst met karate gestart. Dat was mijn eerste kennismaking met Oosterse tradities. Ik hield van de discipline en de kunst van het lichaam. De eerste paar minuten in mijn karateklas mediteerden we en zo ben ik met meditatie in aanraking gekomen. Toen ik ging studeren nam een vriendin me mee naar haar yogales. Als snel ging ik twee keer per week. Na zes jaar vroeg mijn leraar of ik het yogadocentschap wilde overwegen. Hij verraste me met zijn voorstel want ik had toen nog geen ambitie om les te geven en wilde gewoon oefenen voor mijzelf. Toch is het langzaam gaan kriebelen en droeg mijn studie en promotie in de godsdienstsociologie daar veel aan bij. Op dit moment ben ik werkzaam bij een internationale bank (ING) als senior data-analist. Deze analytische baan helpt mij om yoga op een authentieke manier te benaderen zonder compromissen te sluiten. Er is een enorme kloof tussen een 'yoga professional' en een yogi. Een kluizenaar ben ik niet, dus ik vind dat ik daarmee geen 'yogi' ben. Ik ben een leraar van de moderne yoga en ik deel graag mijn ervaringen en kennis met anderen.


Hoe heeft yoga jouw leven veranderd?
Hatha yoga heeft mij geholpen in het ontwikkelen van een bepaalde rust en stilte. Hatha yoga betekent letterlijk 'krachtige yoga'. Dat betekent niet geforceerd iets doen, maar het is een verwijzing naar de krachtige technieken van deze traditie. Hatha yoga draagt bij om mijzelf fundamenteel open te stellen en mijzelf te ontdekken op verschillende niveaus. Het draagt bij aan mijn persoonlijke inzichten en transformatie. Kortom: Hatha yoga heeft mijn leven veel meer betekenis gegeven. Mijn doel is niet om me terug te trekken uit de wereld, maar mijn wereld te herdefiniëren en vorm te geven.De schoonheid van Hatha yoga is dat je begint met de grove realiteit. Dat wat zich recht voor je bevindt – het lichaam, de asana in technische zin. Daarna komt het subtielere; de adem, de mentale en filosofische aspecten.


Welke soort yoga doe je het liefst en waarom?
Hatha yoga heeft mijn voorkeur omdat het je hele persoonlijkheid bestrijkt – meditatie, ademhaling en je fysiek.


Heb je yoga in een studio geleerd of heb je het jezelf aangeleerd?
Ik heb het geleerd van mijn twee leraren. Ze hebben geen eigen studio's maar huren bescheiden accommodaties. Ik heb het geluk dat ze mij individueel les gaven. Hierdoor heb ik op een zeer intense manier, het meeste geleerd. Daarom geef ik nu ook aan serieuze beoefenaren individuele opleidingen. Maar yoga thuis en de continuïteit hiervan zijn natuurlijk ook erg belangrijk.


Wat is jouw mantra?
Ik heb geen mantra, ik beschouw het als een belemmering voor mijn ontwikkeling. Zeker, het helpt om een focus te hebben. Echter, voor mij is het momenteel eerder een afleiding. Ik richt me op de dynamiek van het leven; vlak naast zwaarte, beklemming en verdriet is er lichtheid, openheid en vreugde. Al deze dingen zijn er op hetzelfde moment. Daarbij ervaar ik dat deze dynamiek gedragen en ondersteund wordt door rust. Dat is tevredenheid en vrijheid voor mij.


Is yoga geschikt voor iedereen?
Nee, dit idee laat niet zien dat er ruimte is voor menselijke diversiteit. Yoga is niet voor iedereen. Kinderen kunnen beter spelen en sommige mensen vinden het fijner om hard te lopen, te wandelen of andere sporten uit te voeren.