accountaccountbagbagzalando logomenu

100 dagen recht op retour

Het grootste aanbod topmerken online

Gratis verzending en retour

The World's Most Elegant Cities
Elegantie
adjectiefel·e·gantɛlɪɡ(ə)nt
Chic en smaakvol in uiterlijk of stijl

‘s Werelds meest elegante steden

Zalando onthult: de top 80 van meest elegante steden, gerangschikt door invloedrijke deskundigen op het gebied van mode, architectuur en zeven andere relevante factoren.

Hoewel we hard ons best doen, weten we bij Zalando dat echte elegantie niet altijd te koop is. Pure sierlijkheid blijft iets subtiels en moeilijk te definiëren. Hoewel trends veranderen, raakt elegantie nooit uit de mode. Maar wat is élégance eigenlijk precies? Kunnen naast mensen, ook steden 'elegant' zijn? En zo ja, hoe zijn de wereldsteden gerangschikt op het niveau van sierlijke gratie en natuurlijke klasse?

Zalando besloot nader onderzoek te doen naar het begrip 'elegantie' en de belichaming ervan in steden rondom de hele wereld. Na een op nauwkeurige data gebaseerde analyse, zijn de volgende drie hoofdconclusies te trekken:

• Parijs is 's werelds meest elegante stad en werd door deskundigen op het gebied van mode en architectuur bekroond met het maximale aantal punten.
• De top 10 kleurt Europees. Enkel New York City nodigt zichzelf uit op het Europese modefeestje.
• Voor Nederland zijn Amsterdam (12), Den Haag (62) en Rotterdam (63) vertegenwoordigd in de erelijst.

Benieuwd naar hoe we tot deze resultaten zijn gekomen?

Hoewel de definitie van 'elegantie' op het oog ingewikkeld lijkt, springen een paar wereldsteden onmiddellijk in het oog bij het horen van het woord. Maar als mensen gevraagd wordt 'waarom?' is het toch lastig: “Het is gewoon zo!”. We stelden onze vooroordelen op de proef door met behulp van data te bepalen waar in de wereld de meest elegante steden gevonden kunnen worden.

Hiervoor zijn de volgende drie factoren gebruikt:
• De mode scene van elke stad: aanwezigheid van modescholen, de associatie met mode en het oordeel van gerenommeerde modejournalisten.
• De omgeving van de steden: de toeristische aantrekkingskracht, de bereikbaarheid, de netheid, de architectuur en het oordeel van architectuurdeskundigen.
• Als laatste factor speelt de betaalbaarheid van de stad een rol.

Om een nog beter inzicht te krijgen in de meest elegante steden ter wereld hebben we een lijst samengesteld met 400 steden die in aanmerking kwamen. Door het optrommelen van 5000 deskundigen, die zich bogen over de drie eerder genoemde factoren, kwam een shortlist van 80 steden tot stand.

Voor meer informatie over het onderzoek en de methodologie, zie onderaan:

Download gehele onderzoeksdocument

Bekijk methodologie onderaan

Land
Modescholen
Modehoofdstad
Waarneming modejournalisten
Toeristische aantrekkingskracht
Bereikbaarheid
Architectuur
Netheid
Waarneming architectuurjournalisten
Betaalbaarheid
Totale Score
Mode Omgeving Betaalbaarheid Totale Score
Land
Modescholen
Modehoofdstad
Waarneming modejournalisten
Toeristische aantrekkingskracht
Bereikbaarheid
Architectuur
Netheid
Waarneming architectuurjournalisten
Betaalbaarheid
Totaal
Klik hier voor meer resultaten

Methodologie

Om een allesomvattende score te creëren met daarin opgenomen alle verschillende categorieën, werden alle factoren gerangschikt tussen 0 en 5. Deze score werd rechtstreeks uit de onbewerkte gegevens verkregen met gebruikmaking van een score van het formulier: uiteindelijk maakt elk van de factoren deel uit van een categorie: mode, omgeving en betaalbaarheid.

Elk van de eerdergenoemde categorieën worden verschillend gewogen, 50% voor modefactoren, 40% voor omgevingsfactoren en tenslotte 10% voor de toegankelijkheid. De eindscore van de stad is dan: 50% mode + 40% omgeving + 10% betaalbaarheid

Download gehele onderzoeksdocument

#Positie

Positie vanaf 1 tot 80 gebaseerd op de totale score van elke stad

Final Score

Totaal = 50% mode + 40% omgeving + 10% betaalbaarheid

Modefactoren

Modescholen

De score voor modescholen werd berekend met behulp van het aantal modescholen in elke stad die op internationale ranglijsten verschijnen, alsmede de geografische gidsvermeldingen van alle modescholen in het grootstedelijk gebied, met het dubbele gewicht toegekend aan de hoogst geclassificeerde modescholen.

Modehoofstad

De score voor modehoofdstad vertegenwoordigt het aantal belangrijke modeateliers, het aantal modeontwerpers, fashion week’s, shows, exposities en algemene evenementen in de stad, per jaar alsmede hoeveel wereldberoemde modeontwerpers in deze stad hebben gewoond en gewerkt.

Waarneming modejournalist

Om de score voor waarneming door modedeskundigen te bereiken, hebben we aan meer dan tweeduizend modejournalisten gevraagd om elke stad die zij goed kennen te rangschikken op een 5-puntsschaal volgens de waargenomen elegantie.

Omgevingsfactoren

Toeristische aantrekkingskracht

De score voor toeristische aantrekkingskracht werd gerangschikt volgens het aantal overnachtingen per bezoeker per jaar dat beschikbaar is uit de meest recente gegevens. De gegevens zijn afkomstig van de UNWTO evenals van plaatselijke bureaus voor toerisme.

Bereikbaarheid

De score voor bereikbaarheid werd opgenomen omdat luchthavens en treinstations verantwoordelijk zijn voor de eerste indruk van een nieuwe stad. De score in deze categorie werd berekend met behulp van wereldwijde ranglijsten van vervoersknooppunten alsmede online klantbeoordelingen.

Architectuur

De score voor architectuur werd gerealiseerd door elke stad te rangschikken op het aantal UNESCO-ergoedlocaties, musea, operahuizen, concertzalen en beschermde monumentale gebouwen per stadsoppervlakte.

Netheid

De score voor netheid werd omgekeerd berekend op basis van de resultaten van verschillende enquêtes met betrekking tot de waarneming van milieuvervuiling en netheid in iedere stad door haar inwoners.

Score observaties architectuurjournalist

Voor de score voor deskundige waarneming van architectuur vroegen we meer dan tweeduizend architectuur journalisten om elke stad op een 5-puntsschaal te rangschikken volgens de waargenomen elegantie van de architectuur van de stad.

Betaalbaarheid

Betaalbaarheid

De score voor betaalbaarheid rangschikt hoe betaalbaar iedere stad is voor haar inwoners volgens de plaatselijke koopkracht (PKK) evenals de kosten van diverse items geassocieerd met een elegante levensstijl (theaterkaartjes, duurdere tafelwijnen, hoogwaardige kwaliteitschoenen, etc.). Hier heeft het onderzoeksteam getracht te kwantificeren welke steden toegankelijkheid bieden in cultuur en mode.