accountaccountbagbagzalando logomenu

100 dagen recht op retour

Het grootste aanbod topmerken online

Gratis verzending en retour

De beste wandelschoenen

'Real-Hero' Wilco van Rooijen helpt je de beste wandelschoenen te vinden

image1
image2

Tips van alpinist Wilco van Rooijen

image1

Wilco beklom de hoogste bergen van alle zeven continenten. De top van de Mount Everest bereikte hij zelfs zonder extra zuurstof. Wie kan jou beter advies geven in de zoektocht naar het beste paar outdoorschoenen dan deze avonturier?

Wanneer je eenmaal het juist paar te pakken hebt, geeft Wilco 8 tips die je helpen bij het dragen én de verzorging van je wandelschoenen.

Wilco van Rooijen

Alpinist

Vlakke gebieden

image1

Voor een stevige wandeling in ons vlakke landje, bijvoorbeeld op de Veluwe, heb je genoeg aan een goede wandel- of hikingschoen. Beiden zijn waterafstotend en bieden het comfort dat je nodig hebt tijdens je tocht. Een wandelschoen is een sportieve schoen, die veel demping biedt. Een hikingschoen doet dat ook, maar heeft wat meer grip door de dikkere (en daardoor ook zwaardere!) en duurzame zool.

Heuvels of bergen

image1

Ga je op wandelvakantie naar een rots-, heuvel- of bergachtig gebied? Dan heb je speciale trekkingboots nodig. Deze schoenen zijn hoger dan wandel- of hikingschoenen en bieden daardoor meer steun aan je enkels. Ze zijn een stuk steviger en moeten waterdicht zijn. Wilco: “Ik zorg altijd dat ik kies voor een schoen met Vibram® zool. Deze zool is slijtvast en geeft geweldige grip op steen, rotsen maar ook sneeuw.”

Shop trekkingschoenen

Steile, rotsachtige en gletsjer gebieden

image1

Ambitie om hoger op, naar echt steile gebieden te gaan of wellicht een gletsjer te beklimmen? Kies dan voor bergschoenen. Zorg dat de schoenen geschikt zijn voor stijgijzers: dit zijn spikes die je onder je schoen bindt om je pas stevig te maken in het ijs. Wilco: “Wees niet bang om te investeren in een paar bergschoenen. Mits je ze goed verzorgd, kunnen ze een leven lang mee.” Bergschoenen zijn een stuk steviger en zwaarder dan de eerder genoemde schoenen. Vaak is de zool minder buigzaam, wat ten goede komt van je klimkracht. Als je schoen te veel doorbuigt verlies je bij elke stap enorm veel energie. Wilco: “Al moet je met een stijve schoen wel iets van comfort inleveren maar mijn ervaring is dat het gewoon een kwestie is van gewenning!”

Shop bergschoenen

8 tips voor het passen en verzorgen van je schoenen

van Wilco van Rooijen

1. Pas je schoenen aan het einde van de dag, zodat je al flink wat passen hebt genomen. Dan zijn je voeten meer gezwollen, zoals ze ook zouden zijn tijdens het wandelen.


2. Trek bij het passen wandelsokken aan. Zorg dat je investeert in goede wandelsokken, om blaren te voorkomen.


3. De schoen moet perfect passen. Koop ze nooit te klein, je moet nog een vinger achter je voet kunnen zetten. Ook mogen ze niet te groot of te breed zijn, je wil niet kunnen schuiven in je schoen. De perfecte pasmaat is cruciaal voor het voorkomen van blaren, eelt, likdoorns, bloeduitstortingen onder je teennagels of andere ongemakken.


4. Ga voor het best zittende en niet het mooiste schoeisel: goed zittende schoenen zijn alles bepalend in het wandelcomfort. Probeer verschillende merken en maten om de perfecte fit voor jouw voet te vinden.


5. Kies bewust of je gaat voor harde kunststof, leren of GORE-TEX® schoenen. Harde kunststof schoenen hoef je bijna niet te onderhouden, wel zul je hier snel door transpiratie natte sokken in krijgen: het ademt niet. Leren schoenen moeten goed onderhouden worden, als het leer barst zijn ze niet meer waterdicht. Schoenen met GORE-TEX® ademen heel goed, maar moeten ook af en toe afgespoeld worden.


6. Verzorg je schoenen goed. Impregneer ze af en toe met een spray om ze waterdicht te maken. Spoel de schoenen na een wandeling af, je wil niet dat er modder of (transpiratie-)zout het membraan gaat verstoppen. Dit is vooral het geval als je schoen met GORE-TEX® is gemaakt. Dit is een waterdicht doch ademend membraan in de stof van je schoen. Deze schoen moet af en toe in bad. Haal de binnenzolen en veters eruit en laat ze weken in een teiltje lauw water zonder zeep.


7. Laat je wandelschoenen altijd goed drogen. Doe dit nooit bij een kachel of in de zon. Om de vorm van je schoenen te behouden is het raadaam om ze vol te stoppen met kranten.


8. Behoud de vorm van je wandelschoenen. Dit doe je door tijdens het drogen de schoenen vol te stoppen met kranten en/of het gebruik van een schoenspanner.

Tips voor jouw wandelvakantie