accountaccountbagbagzalando logomenu

100 dagen retourrecht

Het grootste aanbod topmerken online

gratis Verzending en retour

Hardloopguide van Zalando

Hardlopen in de zomer

Warm aanbevolen: tips voor gezond en plezierig hardlopen in de zomer


Hardlopen tijdens warme zomermaanden is anders dan lopen in de andere jaargetijden. Het voordeel van de zomerperiode is dat de dagen lang zijn en er dus veel meer mogelijkheden zijn om de hardloopsport te beoefenen dan tijdens de donkere winterdagen. In de zomer zijn de temperaturen echter ook hoger en daarmee is het voor het lichaam moeilijker om de warmte kwijt te raken die ontstaat tijdens de fysieke inspanning. Natuurlijk kan er voor worden gekozen om zo vroeg of laat op de dag te gaan lopen dat de temperaturen aangenaam zijn, maar op zich hoeven hogere temperaturen geen beletsel te zijn om te gaan hardlopen. Tenminste, zolang het niet boven de 30 graden is. Als het lichaam voldoende warmte kwijt kan en voorzien wordt van voldoende vocht, is er niets mis met een flinke dosis sport. Daarom is het belangrijk om bij hardlopen in warm weer extra aandacht te besteden aan de running kleding en aan de vochtbalans van het lichaam. Alle grote sportmerken zoals bijvoorbeeld Nike en Asics hebben een uitgebreid aanbod aan kleding en running accessoires speciaal voor in de zomer. Hiermee kan het risico van oververhitting en een zonnesteek behoorlijk worden verkleind en kan ook tijdens de zomermaanden het hardlopen gewoon doorgaan!


Running kleding


Als het buiten warm is, is het voor het lichaam lastiger warmte kwijt te raken. Dunne en luchtige hardloopkleding is dan functioneel en comfortabel. Daarom wordt vaak gekozen voor een singlet of shirt in combinatie met losse shorts en blijft de tight in dit seizoen meestal in de kast. Bij warme omstandigheden is het van belang dat de kleding een goede vochtregulering heeft. Daarom is goede running kleding gemaakt van synthetische materialen die geen vocht vasthouden. Dri fit running kleding van Nike bijvoorbeeld neemt geen vocht op, maar voert transpiratievocht af waardoor het shirt comfortabel blijft aanvoelen. Ook aan de coolmax –lijn van Asics worden deze eigenschappen toegeschreven. Dat geldt zelfs wanneer door de inspanning in combinatie met de warmte extra getranspireerd wordt. Overigens is een running outfit voor in de zomer vaak uitgevoerd in lichte kleuren, omdat deze minder warmte opnemen dan donkere kleuren. Naast een goede vochtregulering moet de kleding voldoende lucht door laten. Zowel de shorts voor dames als die voor heren hebben daarom vaak een split aan de zijkant, die zorgt voor extra ventilatie. Behalve shorts en een shirt, zijn sokken een must ter voorkoming van blaren door schuring in de schoenen. In de zomer kan het beste worden gekozen voor enkelsokjes die net boven de schoenen uitkomen. Asics en Nike hebben ook enkelsokken speciaal voor heren. Bijna alle grote merken hebben aparte kledinglijnen en running accessoires afgestemd op de verschillende seizoenen. Asics heeft zelfs speciale luchtdoorlatende schoenen voor hardlopers ontworpen, zodat ook de voeten tijdens de training op een warme zomerdag fris blijven!


Vochtvoorziening van het lichaam


Ieder mens moet voldoende drinken en dat geldt zeker voor sporters. Tijdens een hardlooptraining in de zomer geldt dat des te meer omdat het vochtverlies dan hoger is dan normaal. Natuurlijk is de omvang van het vochtverlies afhankelijk van diverse factoren en is er een verschil tussen dames en heren, maar met warm weer verliest een hardloper al snel een liter vocht per uur. Uiteraard is het verstandig om voldoende drinken mee te nemen voor tijdens de training. Daarvoor zijn diverse accessoires verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld een drinking belt van Nike. Maar ook vóór de training en na afloop is het verstandig om voldoende vocht in te nemen.


Bescherming tegen de zon


Als het warm is, zal er vaak ook sprake zijn van zonneschijn. Dat betekent dat het hoofd en de huid bescherming verdienen. Het hoofd kan goed tegen oververhitting worden beschermd door het dragen van een pet of cap. Nike heeft speciale hardloopcaps van luchtig lichtgewicht materiaal, die voorzien zijn van een klep die ook het gezicht tegen de zon beschermt. Ook merken als Asics en Adidas hebben diverse zomerse accessoires in het assortiment, zoals hardloopbrillen en hoofdbanden. Een hardloopbril beschermt de ogen tegen UV-straling en bovendien raken de ogen minder vermoeid door de filtering van het licht. Nike heeft een modieuze lijn sportzonnebrillen voor dames in diverse kleuren. Met de juiste kleding en juiste accessoires is hardlopen ook in de zomer een ideale sport!