accountaccountbagbagzalando logomenu

100 dagen recht op retour

Het grootste aanbod topmerken online

gratis Verzending en retour

Hardloopguide van Zalando

Hardlopen in de winter

Hardlopen: de ideale sport om altijd en overal in de buitenlucht te beoefenen


Het fijne van hardlopen is dat deze sport zo goed en makkelijk door iedereen te beoefenen is: hardlopen kan immers altijd en overal! Het enige wat nodig is om te gaan hardlopen is een paar goede hardloopschoenen, functionele en op het weer afgestemde kleding en motivatie. Daarmee zijn de eerste stappen al snel gezet en zullen er zeker meer volgen. Maar hardlopen kan ook prima op een loopband in de sportschool. Dan maakt het niet zo veel uit welk seizoen het is en wat voor weer het is. Lopen in de buitenlucht geeft echter een extra dimensie aan de sportbeoefening. Om te beginnen kan lopen in de buitenlucht direct vanaf de voordeur. Er hoeft dan geen rekening te worden gehouden met openingstijden en het bespaart heen en weer reizen naar de sportschool. Het zuurstofaanbod in de buitenlucht is groter dan in de sportschool en bovendien vinden veel mensen hardlopen in de buitenlucht duidelijk minder saai dan lopen op een loopband. Dat komt de motivatie om te blijven sporten ten goede.


De perfecte hardloopoutfit past helemaal bij het seizoen


Iedereen die er voor kiest om te gaan hardlopen, moet een running outfit aanschaffen. Die running outfit bestaat uit goede hardloopschoenen en comfortabele en functionele kleding. Het vinden van de juiste hardloopschoenen is maatwerk, waarbij gelet moet worden op loopstijl, voetvorm en gewicht van de loper en ook speelt de ondergrond waarop gelopen wordt een rol. Functionele kleding heeft goede vochtafvoerende en warmteregulerende eigenschappen en is afgestemd op de omgevingstemperatuur en het seizoen. Voor hardlopers die in de buitenlucht trainen betekent dat in principe dat zij twee outfits moeten aanschaffen: eentje voor in de zomer en eentje voor in de winter. Ondanks dat is hardlopen geen dure sport. De zomerse outfit is vooral gericht op doorlatendheid van vocht en de winterse outfit is meer gericht op het vasthouden van lichaamswarmte. In de tussenseizoenen kunnen verschillende onderdelen van de outfits met elkaar worden uitgewisseld of juist gecombineerd. Positief is ook dat hardloopkleding van goede kwaliteit over het algemeen lang mee gaat.


Hardlopen bij winterweer


Hardlopen in een vers besneeuwd bos heeft iets magisch: de natuur is ongerept en de stilte is intens en indrukwekkend. Het is eigenlijk alsof je loopt in een sprookje! Hét moment om vooral te genieten van de omgeving. Ook als het echt koud is omdat het flink vriest, is hardlopen in de buitenlucht mogelijk en zelfs plezierig. Belangrijk is wel dat de juiste kleding en schoenen gedragen worden en dat er voldoende aandacht aan de veiligheid wordt besteed. In het winterseizoen moet de kleding die gedragen wordt tegelijk voldoende warmte bieden en ademend zijn om transpiratievocht voldoende af te voeren. Het lichaam moet immers wel voldoende warm blijven, maar mag niet oververhit raken. Daarom is het verstandig om verschillende lagen over elkaar te gebruiken. Tussen deze verschillende kleren ontstaat een luchtlaag, die isolerend werkt. Als het guur weer is en waait of regent kan een ademend windjack bescherming bieden.


Speciale tips voor de winterse omstandigheden


Het winterseizoen wordt gekenmerkt door een aantal bijzonderheden, die ook invloed hebben op hardlopen en de hardloopbeleving. Met een paar handige tips kan ook in dit seizoen comfortabel worden gelopen.


•               In de winter is het niet alleen koud, maar de dagen zijn ook korter. Dat betekent dat het een groot deel van de dag donker is en daarom is het in de winter extra belangrijk om te zorgen voor voldoende zichtbaarheid tijdens het hardlopen. Het gebruik van reflecterende hardloopkleding of extra verlichting draagt bij aan de veiligheid van de hardloper. Daarnaast kan verlichting helpen om goed zicht te hebben op de hardlooproute tijdens een route. Dit helpt om onnodige blessures te voorkomen.

•               De hardloopkleding kan perfect worden afgestemd op de winterse omstandigheden. Speciale thermo onderkleding zorgt ervoor dat het lichaam voldoende droog en warm blijft. Als het echt winters koud is, is het een goed idee om verschillende lagen over elkaar te gebruiken. Een goed windjack als toplaag is regenbestendig en winddicht en biedt dus veel bescherming tegen invloeden van buiten.

•               Als het koud is kan veel warmte via het hoofd verloren gaan. Daarom is het dragen van een muts tijdens de winterperiode een goed idee. Er zijn speciale hardloopmutsen verkrijgbaar van licht ademend materiaal. Ook kan het fijn zijn om dunne sporthandschoenen te dragen, ter bescherming van de handen.

•               Ook de schoenen verdienen extra aandacht tijdens de winterperiode. Voor echte winterse omstandigheden zijn speciale schoenen verkrijgbaar die extra grip bieden op een gladde of besneeuwde ondergrond. Zowel speciale winterschoenen als gewone hardloopschoenen verdienen extra aandacht tijdens de winterperiode. Bij het juiste gebruik bieden ze meer comfort en gaan ze langer mee. Na het lopen in regen of sneeuw moeten de schoenen droog worden gemaakt en dienen de binnenzolen goed gedroogd te worden. Het vocht moet volledig uit de schoenen verdwijnen maar wel op een rustige wijze. Drogen op de verwarming is geen goed plan, dat gaat te snel en beschadigt het materiaal.


Met een goede voorbereiding is lopen in de winter prima te doen en zelfs heel plezierig! En mocht het er even toch niet van komen, dan is de winter het moment om wat extra aandacht te besteden aan bijvoorbeeld krachttrainingen of andere sportieve activiteiten. Zo blijft de conditie op peil en is het hardloopritme in het voorjaar weer snel op te pakken.