accountaccountbagbagzalando logomenu

100 dagen recht op retour

Het grootste aanbod topmerken online

Gratis verzending en retour

Alle Yogi's

Interview met Goedele Leyssen

Goedele Leyssen over Yoga

Yogalerares Goedele Leyssen

Interview met Goedele

"Yoga heeft mijn leven compleet veranderd"

De Belgische Goedele Leyssen begon haar carrière in de dynamische wereld van de journalistiek als beauty- & health redacteur. Toen ze voor haar baan in aanraking kwam met Kundalini yoga , heeft haar leven een andere wending gekregen. Tegenwoordig is Goedele naast haar journalistieke baan, ook bezig met het geven van yogalessen. Haar doel is om anderen te inspireren en om te laten zien waarom yoga een verrijking is van het dagelijkse leven.

Om te beginnen: Hoe ervaar jij yoga?

Ik was 12 jaar lang beauty- en health redacteur bij een bekend Vlaams magazine. In 2008 werd ik naar India gestuurd voor een reportage. De werkdruk was op dat moment heel erg hoog en met een scheiding in het vooruitzicht ging ik ook op persoonlijk vlak door een erg woelige periode. Door de stress was ik zowel fysiek als mentaal uitgeput. Ik wilde eigenlijk niet gaan, maar een innerlijke stem zei me dat ik het moest doen, dus heb ik mijn spullen gepakt en ben ik voor een maand vertrokken.
In India kwam ik terecht in een Ayurvedische kliniek waar we elke ochtend om 5 uur uit ons bed werden gewekt om yoga te doen. In de ashram - de spirituele plek - waar ik daarna naartoe ging, kreeg ik de kans om verschillende meditatietechnieken uit te proberen. Het was lang geleden dat ik me zo rustig had gevoeld.
Eenmaal terug in België barstte het leven weer in alle hevigheid los, maar op de een of andere manier raakte het mij allemaal veel minder. De jaren erop waren een tijd van exploratie. Ik stond heel erg open voor alles wat met yoga te maken had en het was in die periode dat ik mijn leraar, de Amerikaanse Gurmukh Kaur Khalsa, ontmoette. Het eerste wat me opviel toen ik haar zag, was haar stralende huid en de sterretjes in haar ogen. Bovendien bewoog ze supersoepel, ook al was ze in de zestig. Haar geheim? Kundalini Yoga! Deze vorm van yoga focust zich niet alleen op je spieren, maar ook op je hormoonhuishouding waardoor je zowel fysiek als mentaal in balans raakt. Na enkele workshops met Gurmukh schreef ik me in voor een training tot leraar. Toen ik deze cursus had afgerond, ben ik naast mijn vaste baan als journalist begonnen met het geven van yogalessen. Het was vanaf dag één een fantastisch avontuur waar ik nog steeds ontzettend van geniet. Op dit moment geef ik vooral workshops en lezingen, organiseer ik zogenoemde retreats en geef ik les op verschillende festivals. Daarnaast beoefen ik ook nog graag mijn andere passie: schrijven. Naast stukken voor verschillende Vlaamse media, ben ik volop bezig aan mijn derde boek.

Wat is het beste advies dat je een beginner wilt meegeven over yoga?

Er zijn veel vormen van yoga. Volg eerst lessen bij verschillende leraren om erachter te komen welk type yoga jou het meeste ligt. Probeer tijdens de les jouw verwachtingen over hoe je denkt dat yoga moet zijn, van je af te zetten. Laat alles op je afkomen, want je haalt het meeste uit een yogales wanneer je deze beleeft met de nieuwsgierigheid en openheid van een kind.

Hoe heeft yoga jouw leven veranderd?

Mijn leven lijkt in niets meer op hoe het vroeger was. Als journalist vloog ik de wereld rond voor lanceringen van nieuwe producten en kon je me tot ‘s avonds laat op hoge hakken en met een glas champagne op recepties en feestjes vinden. Mijn kledingkast hing helemaal vol zwarte kleren. Ik verfde mijn haar zwart en ik maakte mijn ogen altijd zwaar op met zwart kohlpotlood. Sinds ik yogales geef, draag ik kleren in lichte kleuren. Ik kom gelukkig nog steeds op een heleboel leuke plekken, maar daar worden de stiletto’s vaak ingeruild voor blote voeten! Daarnaast heeft yoga mijn hele levensritme veranderd. Ik was altijd een echte nachtuil, maar omdat ik in de ochtend tijd maak voor yoga ben ik een vroege vogel geworden. Vroeg opstaan bleek enorm moeilijk voor me als ik de avond van te voren alcohol had gedronken, dus besloot ik op een dag om daarmee te stoppen. Wanneer ik nu naar een kroeg ga, bestel ik altijd kamillethee. Deze schakeling is één van de beste beslissingen die ik tot nu toe genomen heb. Vroeger zat ik nooit echt lekker in mijn vel, maar tegenwoordig barst ik van de zelfvertrouwen. Yoga houdt mijn lichaam soepel en sterk waardoor ik me zeker voel. Kundalini Yoga, de vorm van yoga die ik doe, werkt bovendien ook op je endocriene klieren waardoor je er een mooie ‘yoga glow’ van krijgt. Mijn zoon vertelde me dat hij me veel liever vindt sinds ik yoga doe. Ik was me er tot dan niet zo erg van bewust dat ik in mijn pre-yoga periode heel vaak lichtgeraakt en ongeduldig was. Ik was erg perfectionistisch en zette mezelf vaak onnodig onder druk. Door veel yoga te doen en te mediteren, ben ik veel zachter voor mijzelf en voor de mensen rondom mij geworden. (Lees deel 2 voor meer)

Portrait Goedele Leyssen
Spotify Playlist van Goedele Leyssen

Interview Goedele Leyssen Deel 2

"Yoga is booming in België"

Wat is jouw mantra?

Ik heb er verschillende, maar “When walking, walk. When eating, eat" is er eentje dat op dit moment echt top of mind is. Het is een Zen-uitspraak die mij te binnen schiet elke keer wanneer ik mijzelf erop betrap dat ik op het punt sta om van een gefocuste singletasker in een chaotische multitasker te veranderen. Dit mantra herinnert me er vriendelijk aan hoe belangrijk het is om datgene wat ik aan het doen ben met 100 procent aandacht te doen. Het helpt me om in het moment te blijven.

Wat betekent yoga voor jou?

“Yoga is bootcamp for real life”, zei mijn teacher ooit. En dat is ook wat ik zelf elke dag ervaar. Yoga gaat niet over het perfect uitvoeren van ingewikkelde pretzel poses. Het is een hulpmiddel om bewuster te worden. Bots je tijdens het uitvoeren van een bepaalde positie tegen de limieten van je lichaam aan? Dan leert die houding je iets over het aanvaarden van je lichaam zoals het is. Je lichaam confronteert je met je grenzen en geeft je de kans om de frustratie die je daarbij voelt om te zetten in iets positiefs. Met yoga train je onder andere jouw doorzettingsvermogen, geduld, flexibiliteit en focus. Dat zijn allemaal skills die goed van pas komen in het dagelijkse leven. Ik ben enorm gegroeid als persoon sinds ik yoga heb toegelaten in mijn leven. Van de vele uren die ik tot nu toe op mijn mat heb doorgebracht, heb ik nog geen seconde spijt gehad.

Hoe kunnen mensen met een hectisch dagelijks leven toch de motivatie vinden om aan yoga te doen?

Je vindt de motivatie als je focust op de extra waarde die yoga aan je leven toevoegt. Die toevoeging is voor iedereen anders. Ik tintel altijd helemaal van energie als ik yoga gedaan heb en ik ben ook veel productiever en rustiger overdag. Dat motiveert me om ‘s ochtends vroeger op te staan voor yoga. Wanneer je met yoga begint, is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat nieuwe gewoontes 21 tot 45 dagen nodig hebben om een plaats in jouw leven te veroveren. Houd dus vol en zo worden yoga, stretchen, mediteren en ademhalingsoefeningen na een tijdje net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen tijdens jouw ochtendritueel.

Hoe ontwikkelt yoga zich in België?

Yoga is booming in België! We leven in een periode waarin alles supersnel gaat en ons zenuwstelsel voortdurend geprikkeld wordt door de impulsen die we binnenkrijgen via onze smartphones, tablets en computers. Ook de werkdruk wordt steeds groter. Mensen voelen dat het niet meer genoeg is om in het weekend gewoon eens wat langer uit te slapen of een slaappilletje te pakken en te doen of er niets aan de hand is. Ze gaan op zoek naar andere, gezondere manieren om beter om te kunnen gaan met de stress in hun leven. Yoga is er daar één van. Het helpt natuurlijk dat er tegenwoordig heel veel over yoga geschreven wordt in populaire magazines. Yoga past perfect binnen het dagelijkse leven en dat wil ik laten zien. Ik geloof dat yoga nog heel veel groeipotentie heeft in België en ik ben blij dat ik een steentje kan bijdragen aan die ontwikkeling.


Meer Yoga-experts aan het woord


Meer Yoga-inspiratie