sneaker icons

De adidas Forum

Hoe het iconische, old school adidas-basketbalmodel het landschap van de sneakercultuur veranderde

We schrijven 1984. Madonna's hitsingle 'Holiday' knalt uit gettoblasters, walkmans en radio's. Apple heeft net zijn revolutionaire computer uitgebracht en adidas, het grote Duitse sportmerk, heeft net het iconische Forum-model gelanceerd. Er broeit iets, en verandering hangt in de lucht. Na het succes van het Pro-model en de nog populairdere lage versie, de adidas Superstar (ook bekend onder de naam Shell Toes), was het tijd volgende grote stap: de lancering van de innovatieve adidas Forum, waarmee de basketbalwereld op z'n grondvesten trilde. Deze keer werd besloten om zowel de high- als de low-top dezelfde naam te geven.

Beide versies hadden een gloednieuwe velcro-enkelstrap en bestonden uit premium volnerf-leder. Het model werd al snel in gebruik genomen door een hele reeks basketbalspelers en werd geprezen om zijn comfort, stabiliteit en design.

Mark Alarie, Duke University Blue Devils, 1985 © Duke University/Collegiate Images/Getty Images
Mark Alarie, Duke University Blue Devils, 1985 © Duke University/Collegiate Images/Getty Images 
Michael Jordan van University of North Carolina, 1984 © Focus on Sport/Getty Images
Michael Jordan van University of North Carolina, 1984 © Focus on Sport/Getty Images

Atleten zoals Mark Alarie en Mark Macon geloofden sterk in het model en droegen de adidas Forum tijdens het daaropvolgende seizoen. Verrassend genoeg droeg shooting guard Michael Jordan tijdens zijn seizoen als rookie ook de adidas Forum, en wilde hij graag een contract ondertekenen bij het merk. Stel je voor wat er gebeurd zou zijn als 'ie bij adidas terecht zou zijn gekomen!

Adidas voorziet vintage modellen wel vaker van nieuwe technologieën. Soms hebben deze aanpassingen impact op het design van het model, zoals bij de Stan Smith Boost of recent de Crazy 8. Bij andere modellen zorgt adidas ervoor dat de aanpassingen geen invloed hebben op de schoenen en maakt deze onzichtbaar. In het geval van de adidas Forum blijft het nieuwe lage model stoïcijns trouw aan het originele ontwerp. De Forum Mid daarentegen kreeg een Bounce-tussenzool om de schoen van een goede schokdemping te voorzien.

De iconische adidas Forum is inmiddels geëvolueerd van een hardcourt-statussymbool naar een meer toegankelijke streetstyle-schoen. Nu de lente in de lucht hangt, raden we je aan wat eighties allure in huis te halen met een paar adidas Forum-schoenen, recht uit dat grensverleggende decennium.

Onze adidas Forum favorieten