Column

New York, waar alles mogelijk is

New York Fashion Week is in volle gang – ontdek hier waarom de Big Apple de hoofdstad is van fashion, cultuur en muziek
Olivia Culpo © TheStewartofNY/Getty Images
Olivia Culpo © TheStewartofNY/Getty Images 

Gisteren woonde ik precies een jaar in Berlijn, maar meer dan 23 jaar was ik een rasechte New Yorkse. Ik ben opgegroeid in Midden-Amerika en droomde vaak over New York. En geloof het of niet, maar na mijn studies kreeg ik een job te pakken bij een lifestyle magazine in Manhattan. Ik pakte mijn spullen en keerde nooit meer terug naar mijn roots.

Het leven in New York was als het ware voor mij gemaakt. Ik ging van party naar party, van de ene fashion show naar de andere. New York was in de jaren 90 en 2000 gewoonweg fantastisch. Ik feestte als een rockster mét de rocksterren. Ik herinner me nog de week dat ik constant de gitarist van Interpol, Daniel Kessler, tegen het lijf liep – hij dacht waarschijnlijk dat ik een groupie of een stalkster was – of die avond dat ik samen met John Taylor van Duran Duran over muziek filosofeerde in het Mercer hotel.

Mode en New York zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de Mercedes-Benz New York Fashion Week hoopte je dat de sterfotograaf Bill Cunningham je fascinerend genoeg vond voor een foto. Jammer genoeg was ik nooit een van zijn uitverkorenen, maar ik scoorde wél eens kaartjes voor de Chado Ralph Rucci show. Het gebeurde niet vaak dat je uitgenodigd werd voor een haute couture-spektakel. Ik genoot met volle teugen, wetende dat ik me die kleding simpelweg niet kon veroorloven.

New York is een speciale plek waar mode, muziek en cultuur samenvloeien in een perfecte mix. Het is een plek waar de straat - of dat nu in Manhattan, Brooklyn of Queens is – omgetoverd wordt tot de catwalk. New Yorkers zijn bezeten met hun imago, een coole outfit draag je met de juiste portie je ne sais quoi. Anders ben je als het ware onzichtbaar.

Voor deze modeweek in New York zou ik streetstyle-looks laten voor wat ze zijn en alles op elegantie zetten. Met zwart blijf je in stijl en vormt een solide basis voor een interessante look. Neem een voorbeeld aan Kate Lanphear, de voormalige Style Director van Elle en T, en is nu het hoofd van Google’s Fashion Week Search Project. Zij straalt steeds in zwart en haar platinablonde haren.

Kate Lanphear © John Lamparski/Getty Images
Kate Lanphear © John Lamparski/Getty Images 
New Yorkers zijn bezeten met hun imago, een coole outfit draag je met de juiste portie je ne sais quoi.

In september kan het nog vrij benauwd zijn, grijp voor een luchtige look naar een van die trendy geruite rokken en een T-shirt met slogan (politiek geïnspireerd of niet). Krachtig rood gaan we dit seizoen veel zien – kijk bijvoorbeeld naar de actrice Olivia Culpo die hier rood met roze combineert in een straffe colour-blocking look.

Maar vergeet vooral de afterparty’s niet. Het Standard Hotel in West Village is nog steeds een van de hotspots, maar ook de feestjes in de hotels MADE by NoMad en PUBLIC van hoteleigenaar Ian Schrager in Lower East Side zijn zeker de moeite waard.

New York is een coole stad en heeft zoveel te bieden. Ik mis het.