Meet the coaches

Viktor&Rolf

Viktor&Rolf zijn niet zomaar modeontwerpers.
Het zijn artiesten die met hun designs mode tot kunst verheffen.
©Viktor&Rolf by Inez & Vinoodh 

Provocerende haute couture

Het ontwerpersduo Viktor&Rolf is gespecialiseerd in conceptuele en avant-garde designs, die een extra dimensie krijgen door de bijhorende theatrale fashion shows. Viktor Horsting en Rolf Snoeren ontmoetten elkaar in 1989 tijdens hun modestudie aan de ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem en sinds de oprichting van hun gelijknamige label in 1993 creëren ze al meer dan 20 jaar een brug tussen kunst en fashion. Met hun ontwerpen proberen ze de grens tussen mode en kunst te vervagen, of die op zijn minst uit te dagen – denk maar aan hun Action Dolls-collectie van 2017: “We tekenen. Als we het kunnen tekenen, dan kunnen we het maken.”

Naast hun haute-couturecollecties brengen ze ieder seizoen een ready-to-wearlijn uit, maar ze ontwerpen ook trouwjurken (Viktor&Rolf Marriage), zonnebrillen (Viktor∓Rolf Vision), schoenen en sinds kort ook evening wear aka Viktor&Rolf Soir. De indrukwekkende lijst van luxeproducten sluiten ze af met vier parfums die ze ondertussen lanceerden: Flowerbomb, Spicebomb, Magic en Bonbon. Het meesterduo als ‘bezige bijen’ benoemen is quasi een understatement.

De derde sessie

De coaching-sessie van Viktor&Rolf met het jonge collectief bouwt verder op die van Claes Iversen: het concept krijgt meer en meer vorm door de moodboards van de designers verder uit te werken, maar ook te laten samensmelten. Rond welke kleuren de collectie wordt opgebouwd en hoe de print er uiteindelijk zal uitzien, werd hier druk besproken.

Het duo weet natuurlijk als geen ander hoe je als team een samenhangende collectie naar de catwalk moet vertalen, en probeert hun jarenlange Fashion Week-ervaring aan het jonge collectief mee te geven. De artiesten zijn enthousiast over hun leerlingen: “We denken dat het een veelbelovende start is. Het idee om workwear in couture om te zetten is een zeer interessant concept. We kijken ernaar uit om nog meer te ontdekken.”

Collab met Zalando

Met iedere collectie tonen ze aan dat ze kunst draagbaar, tastbaar willen én kunnen maken. Ze creëren extravagante silhouetten en verwerken stoffen op zo’n manier dat het provocerend maar ook elegant overkomt – resultaat: Viktor&Rolf staan bekend als de buitenbeentjes in de mode-industrie. En dat is maar goed ook: tijdens de jongstleden Bread & Butter by Zalando cureerden ze hun eigen show, met looks uit hun drie recente collecties. De show gaf hun visie op duurzaamheid weer: alle stukken werden ontleed, opnieuw samengesteld en zijn uit oude en moderne materialen gecreëerd. De show stond mede symbool voor de transformatie van de geschiedenis van hun merk.

©MOAM collective international powered by Zalando
Viktor&Rolf: “We denken dat het een veelbelovende start is. Het idee om workwear in couture om te zetten is een zeer interessant concept. We kijken ernaar uit om nog meer te ontdekken.”

Met hun ‘sustainable’ modeshow op B&&B kwamen de twee designers trouwens met een primeur: Viktor&Rolf gaan voor Zalando een capsule collectie ontwerpen – en wel met items die op overschot zijn. Waar andere grote fashion players overstock-items weggooien of verbranden, slaat Zalando samen met het beroemde duo een duurzame weg in. De exclusieve collectie komt rond februari 2018 online. We houden jullie op de hoogte!