Fashion Flashback

Aaliyah in de 90s

De zangeres en actrice droeg al streetwear voordat Gigi, Bella en Zendaya ermee aan de haal gingen en heeft op die manier het pad geëffend voor de athleisure-stijl.
Aaliyah, 1997 ©Jeffrey Mayer/WireImage via Getty Images
Aaliyah, 1997 ©Jeffrey Mayer/WireImage via Getty Images 
Zendaya ©Tommaso Boddi/WireImage via Getty Images
Zendaya ©Tommaso Boddi/WireImage via Getty Images 

Het is bijna onvoorstelbaar dat het alweer 21 jaar geleden is dat Aaliyah’s album “One in a Million” uitkwam en dat het fatale ongeluk - ze stortte op haar 22ste met een vliegtuig neer in de Bahama's - alweer 16 jaar geleden is. Aaliyah had miljoenen fans en haar muziek heeft de tand des tijds doorstaan. “Try Again” staat hier nog steeds op repeat. En niet alleen haar muziek is nog steeds geliefd. Haar karakteristieke en sportieve kledingstijl is een inspiratiebron voor een heleboel fashionista's.

Statement stijl

Tegenwoordig is haar stijl gemeengoed, maar toen zij begin jaren negentig op het podium verscheen, waren crop tops in combinatie met baggy broeken en ondergoed met een logo erop nog compleet nieuw. Vergeleken bij haar zagen andere artiesten er maar suf uit in hun snoepkleuren en matchende outfits. Aaliyah combineerde tomboy-elementen zoals bandana’s en Timberlands met sexy stoffen zoals lakleer en zijden jurken en was daarmee het toppunt van relaxed en cool. Naar het semiformele dansbal waarmee ze haar school afsloot, droeg ze een broek in plaats van een jurk met frutsels en daarmee maakte ze een radicaal statement. Toen Tommy Hilfiger vervolgens een denim-collectie in samenwerking met haar lanceerde, was dat groot nieuws.

Stap voor stap

Door de nieuwe samenwerking met Gigi Hadid borduurt Tommy Hilfiger voort op de stijl van Aaliyah. De bekende R&B-zangeres droeg immers al hoodies, bralettes en basketball shirts voordat de term athleisure een begrip werd in de mode. Gigi’s zus Bella en popster Zendaya hebben ook goed naar Aaliyah gekeken: ze worden regelmatig gespot met sportieve zonnebrillen en crop tops. En wedden dat Aaliyah de felgekleurde parka’s van Balenciaga en baggy broeken van Off-White graag gedragen zou hebben?

Vraag je je af hoe jij deze look rockt? Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het is gewoon een kwestie van een paar basiselementen zoals een donsjack, een baggy jeans of een bandana in je outfit verwerken. En vergeet je attitude niet: zelfvertrouwen is het beste accessoire, dat wist Aaliyah maar al te goed.

De streetwear look van Aaliyah