Fashion Flashback

Madonna en het statement T-shirt

De eigenwijze Queen of Pop is niet bang om haar mening te geven
Madonna, 1986 © Terry McGinnis/WireImage via Getty Images
Madonna, 1986 / © Terry McGinnis / WireImage / Getty Images 
Victoria Beckham, 2017 © starzfly/Bauer-Griffin/GC Images via Getty Images
Victoria Beckham, 2017 / © starzfly / Bauer-Griffin / GC Images / Getty Images 

Muziek heeft altijd al een grote invloed gehad op mode, met name sinds de opmars van de videoclip. Dankzij MTV is een hele generatie popsterren uitgegroeid tot stijlicoon voor de massa. De grootste van al die sterren? Madonna natuurlijk. Sinds de zangeres uit Detroit in 1983 haar debuutalbum uitbracht, heeft ze fashionista’s wereldwijd geïnspireerd. Van crop tops tot ondergoed als bovenkleding (denk aan de iconische puntige bustier van Jean-Paul Gaultier die ze droeg tijdens de ‘Blonde Ambition’ tour); als Madonna iets draagt, wordt het geheid een trend.

Tijdens haar bijna veertig jaar durende carrière is ze zichzelf blijven vernieuwen. Ze is nooit bang geweest om tegen de stroom in te gaan en heeft talloze krachtige fashion statements op haar naam staan. Een goed voorbeeld van haar aangeboren lef, is het provocatieve ‘Italians Do It Better’ T-shirt dat ze droeg in de videoclip van het nummer ‘Papa Don’t Preach’. Terwijl het lied een rel binnen het Vaticaan veroorzaakte - die dacht dat het vreemdgaan verheerlijkte - werd de combinatie statement T-shirt en mom-jeans een hit in modekringen.

Maak een statement

Deze zomer maakt het statement T-shirt een comeback. Of je nu voor een politiek geladen boodschap of iets luchtigers kiest: draag het uit met een shirt. Want deze veelzijdige basic combineert net zo makkelijk met een lange rok en sneakers - gezien op de catwalk bij Dior - als met een high-waisted jeans, zoals te zien was bij Barragán. Neem voor een stijlvolle smart casual look een voorbeeld aan Spice Girl-turned-fashion-designer Victoria Beckham, die het ironische ‘Fashion Stole My Smile’ T-shirt combineert met een nette pantalon van haar eigen label. Het ziet er niet naar uit dat het statement T-shirt binnenkort weer uit het modebeeld verdwijnt. Sterker nog: ook op accessoires staan steeds vaker krachtige teksten. Zo waren bij Versace, Public School en Alexander Wang sjaals, beanies en zelf pantys met statements te zien. Dus aarzel niet en laat je kleding het woord doen.

Meer fashion