Fashion Flashback

Alicia Silverstone en de geruite rok

Check mate! Neem een voorbeeld aan Clueless en ga voor geruit.
Alicia Silverstone in Clueless, 1995 © Paramount Pictures/Getty Images
Alicia Silverstone in Clueless, 1995 © Paramount Pictures/Getty Images 
Emma Sousa, 2016 © Georgie Hunter/Getty Images
Emma Sousa, 2016 © Georgie Hunter/Getty Images 

Het is alweer 22 jaar geleden dat Clueless op het witte doek te zien was, maar Cher Horowitz en haar bestie Dionne zijn nog steeds een fashionable inspiratiebron. De best geklede “Betty” van Beverly Hills zag er net zo goed uit in een pastelkleurig schooluniform als in een onderjurk (de witte Calvin Klein en de rode Alaïa staan nog steeds op ons netvlies). Maar haar reputatie als preppy mode icoon dankt deze hedendaagse Emma — de matchmaker en queen Bee van Bronson Alcott high School — aan de ruit. Dankzij de skills van kostuumdesigner Mona May kon ze kiezen uit maar liefst 53 verschillende tartan looks.

Haar meest iconische look is een geruite gele mini rok met bijpassende blazer, in combinatie met witte kniekousen en Mary Janes. Ben je bang dat dit ouderwets is? Echt niet. Kijk maar eens goed naar Iggy Azalea’s “Fancy” video, daarin wordt volop aan Clueless gerefereerd. En ook de geruite gele rok die Jessica Alba tijdens New York Fashion Week droeg, was een regelrechte ode aan de preppy stijl van Cher Horowitz.

Ga voor geruit

De herfst zit eraan te komen en dat betekent dat dit hét moment is om te investeren in ruiten. Want er is geen stof die dit seizoen beter symboliseert dan de karakteristieke tartan. Van Schotse kilts tot zwierige knielange rokken: er geen ontkomen aan de ruit. En je hoeft niet bang te zijn voor truttigheid, want de ruit van nu heeft een lekkere streetwear vibe. Dat is te danken aan designers zoals Jenny Packham, die lange geruite rokken in frisse kleurcombinaties liet zien, Zuhair Murad, die ruiten met borduursels versierde en Junya Watanabe, die koos voor deconstructed ruiten met een gothic tintje.

Vraag je je nog steeds af hoe jij voorkomt dat je er met een geruite rok uitziet als een katholiek schoolmeisje? Neem een voorbeeld aan de bekende Amerikaanse blogger en stylist Emma Sousa en kies voor een ongebruikelijke vorm, zoals een wikkelrok, en combineer die met een paar chunky zwarte laarzen en een statement sweater. Daarmee geef je een fashionable grungy twist aan de populaire ladylike look van Horowitz uit de nineties.

De 90s look