Stylist Insights

Fiets-fieuw: met stijl de fiets op

Op twee benen stijlvol gekleed gaan is één ding, maar op twee wielen? Hoe kleed je je smaakvol, maar toch praktisch wanneer je op je stalen ros naar werk of college gaat? Zalon-stylist Anna Arends kan je er alles over vertellen.
Street Style Kopenhagen © Christian Vierig/Getty Images
Street Style Kopenhagen © Christian Vierig/Getty Images

De zomer komt eraan, wat voor rokjes raad je aan voor op de fiets?

Rokjes zijn altijd lastig op de fiets. Het gevaar bestaat dat je rokje, à la Marilyn Monroe, in de Hollandse wind omhoog wappert en dat is erg onflatteus, helemaal op de fiets. Ik raad dames daarom altijd aan om voor een rok te gaan die van een stevige, zwaardere stof is gemaakt en die dus niet al te veel fladdert. Verder is het belangrijk dat je rokje nooit te kort is, niet iedereen hoeft te zien welke kleur onderbroek je draagt.


En als de wind écht heel hard blaast?

Je kunt natuurlijk voor de zekerheid altijd een klein zwart broekje onder je rokje of jurk aandoen. Met kort bedoel ik boxershort-lengte.


De maxi-jurk, leuk en trendy, maar hoe blijft ‘ie uit je wielen?

Wat ík altijd doe, is eerst mijn jurk optrekken voordat ik op mijn zadel ga zitten, zo blijft de jurk netjes strak op z’n plek en op de juiste hoogte. Er kleeft wel een nadeel aan: bij kreukgevoelige materialen wordt je jurk al snel heel lelijk. Doe daarom een riem om je middel, zo heb je meteen een nuttige accessoire te pakken.


Hoge hakken op de fiets: doen of niet doen?

Doen, zeker als je hakken eigenlijk niet zo lekker vindt zitten. Je zet op je pedalen namelijk geen druk op je hielen, iets wat je normaal gesproken wel zou doen tijdens het lopen.

Street Style Kopenhagen, © Christian Vierig
Street Style Kopenhagen, © Christian Vierig
Street Style Berlin, © Getty Images
Street Style Berlin, © Getty Images

In wat voor kleding fiets je het lekkerst?

Zolang het maar luchtig en enigszins ruim zit is het goed. Zorg sowieso dat je oksels lekker de ruimte hebben en draag laagjes zodat je wat uit kan trekken als je begint te zweten. Vermijd ook liever materialen die niet goed ademen zoals 100% polyester, wederom tegen de zweet. Jeans-fanaat? Kies dan voor strak en high-waisted, of juist voor een baggy boyfriend waar je makkelijk in beweegt. Ga voor het comfort altijd voor een mix tussen katoen en elastan: 2 of 3% van het laatste geeft je genoeg stretch.


Functioneel of modieus, waar ligt volgens jou de balans?

Fashionable is belangrijk, maar uiteindelijk moet je wel vooruit kunnen op je fiets. Je kunt gelukkig heel goed praktisch met modieus mixen. Stretchy leggings lenen zich bijvoorbeeld perfect voor een fietsrit, als het even kan met een printje erop. Kleed je wel om zodra je op je werk bent, leggings zijn namelijk net iets te curvy voor op kantoor.


Goed, wat voor jas trek je over dit alles aan?

In de winter is een wollen mantel ideaal, mét split zodat je je lekker kunt bewegen. Let er wel op dat je je mantel helemaal kunt dichtknopen, zo voorkom je dat je jas bij een sterke noordwester in een Superman-cape verandert. Op een natte zomer- of herfstdag is het goed om een gekleurde statement-regenjas bij je te hebben, plastic poncho’s zijn een grote not. Fel metallic of pastel bijvoorbeeld: heel goed tegen de somberheid en ontzettend praktisch.


Een jas, logisch. Wat neem je als vrouw nog meer mee tegen de elementen?

In je handtas moet altijd een zonnebril zitten, je wil immers niet met je ogen hoeven knijpen zodra de zon doorbreekt. Verder zou ik altijd een paar elastiekjes meenemen om je haar op z’n plek te houden als het waait.


Heb je nog andere onmisbare tips?

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, maar 100% synthetische materialen moet je niet aantrekken op de fiets naar werk. Denk bijvoorbeeld aan een strakke polyester pantalon. Felle, frisse kleuren daarentegen, zijn voor mij een absolute go, net zoals prints en blends van materialen.


En de fiets zelf?

Ik rij zelf op een knaloranje omafiets en soms is het echt een verlenging van mijn outfit, afhankelijk van wat ik draag natuurlijk. Als je fiets niet zo spectaculair is, kun je je ook onderscheiden met je krat en daarmee bedoel ik dus niet een zwarte. Een krat in pastelkleuren of een vintage exemplaar van een bepaald merk staan heel mooi en maken van je stalen ros echt een fashionitem.

De keypieces voor op de fiets