Stylist Insights

Stylist Insights: Jetteke van Lexmond

We vroegen aan Nederlands bekendste styliste het geheim achter een stralende look, haar stijltrucs en waar ze zelf het liefste in rondloopt.
© Nike
© Philippe Vogelenzang 

Wat is jouw leukste styling geweest?

De trouwjurk voor mijn zus samen met haar en ontwerper Claes Iversen ontwerpen. Goed kijken naar wie ze is en dat vertalen… helemaal geweldig!

Wat zou je zelf graag dragen maar durf je niet/staat je niet?

Ik zou zoveel willen dragen, maar omdat ik klein en niet extreem slank ben, moet ik veel aan mij voorbij laten gaan. Vaak denk ik “Jet, leuk voor je shoots, maar do not go there”. Alles wat kort is, is sowieso al lastiger. Bovendien vind ik dat leeftijd ook een belangrijke rol speelt en dat je er het figuur voor moet hebben.

In welk item vind je jezelf juist wel graag terug?

Ik ben gek op kaftans en bohemian jurken in de zomer en voel mij veilig in jasjes en colberts. Een goed zittende denim is ook een grote favoriet.

Welk item laat volgens jou iedere vrouw stralen?

Een goed gesneden pak of een perfect zittende avondjurk met mooie accessoires. Eigenlijk alles wat mooie accenten naar boven brengt bij iemand. Als je een snit hebt gevonden die jou goed staat, hou dan vast aan die basis, en met accessoires kan je keer op keer een nieuw, fris geheel creëren. Als een nauwsluitende pantalon met mooie bijpassende coltrui je goed staat, kan je door een ander type schoen, sjaal of mooie sieraden die look een ander gevoel meegeven.

Heb je tips om je figuur beter te laten uitkomen? Welke kledingstukken helpen je bijvoorbeeld om er langer/slanker uit te zien?

Heel belangrijk voor iedereen: kies de juiste maat, niet te klein, want dan lijk je dikker. Ben je klein, dan moet je goed opletten met hele wijde broeken, die doen je snel nog kleiner lijken. Ben je klein en slank, dan laten strakke broeken en jurkjes met een lengte tot net boven de knie (of iets korter als je jong bent) je langer lijken. Schoenen in dezelfde kleur zorgen voor een extra verlengend effect. Ben je wat voller of ronder, kies dan jasjes die iets langer zijn en je billen bedekken, dat kleed beter af. Laat ook liever te grove stoffen of materialen achterwege. Grove breisels werken wel weer erg goed als je lang en slank bent, of als je jezelf juist iets wat te mager vindt.

Met welke kledingstukken kan er niets misgaan?

Gek genoeg kan er met ieder kledingstuk wel iets misgaan, een kritische blik en een spiegel zijn gewoon heel erg belangrijk.

Wanneer heb je een fatale misser begaan?

Vroeger ging ik regelmatig mee met mijn zus naar premières. Vaak had ik de hele dag gewerkt, vlug nog gekookt, kids in bed gestopt en helemaal geen aandacht meer besteed aan mijn haar, make-up en outfit. Jammer genoeg werden er daar dan toch regelmatig foto’s van gemaakt en achteraf baalde ik daar wel van.

© Jetteke
© Ruben de Wilde
Vaak denk ik “Jet, leuk voor je shoots, maar do not go there”!