54 items weergegeven

Zo gebruik je zelfbruiner voor een natuurlijk resultaat

Word je niet snel bruin of heb je een snelle oplossing nodig om die melkflesjes weg te werken? Wij leggen je uit hoe je zelfbruiner gebruikt, zodat je in no-time kunt shinen met een mooi egaal tintje.

Hoe werkt zelfbruiner eigenlijk, en is het veilig?

‘Vroeger’ maakten bruiningsproducten je huid vaak vlekkerig en oranje en ze roken ook nog eens niet lekker. Nee, daar zat niemand op te wachten. Tegenwoordig maken ze je huid egaal bruin en hoeven ze ook helemaal niet duur te zijn. De werkzame stof is DHA (dihydroxyaceton), een kunstmatige suiker die de buitenste laag (de hoornlaag) van de huid verkleurt.

Omdat DHA niet verder doordringt dan de hoornlaag, is het niet schadelijk. En, bovendien een goed alternatief voor schadelijke uv-straling van de zon en de zonnebank. Zolang je je zelfbruiner gebruikt met een extra SPF en aftersun, kun je natuurlijk ook best af en toe de zon in. Lekker genieten van de warmte terwijl je lichaam vitamine D aanmaakt.

Makkelijk, veilig en mooi dus, en een goede vervanging voor de zon. Ben je overtuigd? Lees dan verder om erachter te komen hoe je bruiningsproducten het best kunt gebruiken.

Begin bij het begin: de voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat met het bruiningsproces, moet de huid helemaal schoon zijn. De beste manier is om gewoon te douchen en je te wassen met douchegel. Als je van plan bent om ook je gezicht te bruinen, is het belangrijk dat je vooraf alle make-up verwijdert met een goede remover en het nog eens goed wast.

Scrub je huid voor het bruinen. Vooral de ruwe en lossere huid rondom gewrichten zoals de ellebogen, knieën, polsen en enkels is belangrijk. Op plekken met veel dode huidcellen ontstaat er namelijk een sterkere bruiningsreactie, wat vlekken kan geven. Door van tevoren te scrubben 'verspil' je bovendien geen bruiningsproduct aan dode huidcellen die al op het punt staan eraf te vallen. Zo bouw je een mooi, gelijkmatig kleurtje op.

Smeer je lichaam in met een fijne bodylotion voor een goed gehydrateerde huid. Eigenlijk is hydratatie altijd belangrijk en kun je het best regelmatig smeren. Omdat zelfbruiners minder goed werken op een droge huid, kun je bodylotion het best aanbrengen vlak voor je gaat bruinen. Geef de lotion wel even de tijd om in te trekken.

Ten slotte ga je natuurlijk op zoek naar jouw favoriete bruiningsproduct.

Kies de zelfbruiner die bij jou past

Zelfbruiners zijn verkrijgbaar in allerlei texturen. Van mousse en lotion tot poeder en pads. Sommige zijn ook nog eens hydraterend, geven extra glans, of gaan huidveroudering tegen. Wat vind jij belangrijk?

Elke soort heeft zijn eigen manier van aanbrengen. Als je op zoek bent naar een makkelijk smeerbare versie, kun je kiezen voor een bruiningsproduct dat ook een bodylotion is. Voor het aanbrengen van een spray heb je niet per se je handen nodig. Elke huid is anders en elk product heeft dan ook bij iedereen weer net een ander effect.

Bijna alle self-tanners bevatten parfum, omdat de ingrediënten van nature niet zo lekker ruiken. Verder is het belangrijk om naar het percentage DHA te kijken. Hoe meer DHA er in je product zit, hoe donkerder je resultaat wordt. Daarom geldt ook: hoe bleker je huid, hoe lager het percentage DHA zou moeten zijn.

Tips voor het aanbrengen van je bruine kleurtje

Test het product altijd op een klein stukje huid voordat je je hele lichaam voor het eerst insmeert met zelfbruiner. Eventueel al de dag ervoor en zeker als je weet dat je een gevoelige huid hebt. Zo weet je zeker dat je niet allergisch bent voor één van de ingrediënten, zoals parfum of alcohol. Lees ook altijd de verpakking om erachter te komen hoe je jouw variant precies moet gebruiken.

Het aanbrengen moet zo gelijkmatig mogelijk gebeuren, dus neem er echt even de tijd voor. Gebruik een speciale bruiner voor het gezicht, en vermijd je haargrens en wenkbrauwen. Hoewel sommige bruiningsproducten een instant effect hebben, moet je voor de meeste even geduld hebben. Het bruiningsproces gaat na het aanbrengen nog tot 24 uur door. Breng dus een bescheiden hoeveelheid per keer aan om een te donkere, onnatuurlijke kleur te voorkomen.

Was je handen na gebruik altijd met zeep om oranje handpalmen te voorkomen en plan voldoende tijd in om het product in te laten trekken. Wacht minstens een paar minuten met aankleden en ga bij voorkeur voor een donkergekleurde outfit. DHA werkt op alle organische materialen, dus ook op sommige kledingstoffen. Wat er ook op de verpakking staat, ga er nooit vanuit dat je zelfbruiner volledig uit je kleding kunt wassen.

En de laatste onmisbare tips:

  • Wacht een paar uur met douchen. Water werkt namelijk de werking van DHA tegen.
  • Wordt de kleur je even te intens? Gebruik dan een milde scrub in de douche en wacht tot hij vervaagt.
  • Totaal niet tevreden over het resultaat? No worries, er zijn ook removers verkrijgbaar.

Dit moet je nog meer weten over zelfbruiners

Wist je dat...

  • ... je beter kunt werken aan je kleurtje met een zelfbruiner dan met uv-straling? Terwijl bakken in de zon de huid beschadigt en de kans op huidkanker vergroot, zijn er geen bewezen gevaren bekend van bruiningsproducten. Afgezien van allergieën voor een van de ingrediënten natuurlijk.
  • ... je nog steeds kunt verbranden na het smeren van zelfbruiner? Hoewel sommige een SPF hebben, is die vaak niet hoog en raakt die net als de SPF in andere producten na een poosje uitgewerkt. Blijf dus gewoon lekker smeren met een zonnebrandcrème.
  • ... je beter geen producten op oliebasis kunt gebruiken naast je bruiningsproduct? DHA lost op in olie, waardoor je dus ook geen kleurtje overhoudt. Kies dus liever voor een andere manier van hydratatie.
  • ... zelfbruiners tijdelijk een apart geurtje achter kunnen laten? Dit verdwijnt vaak pas weer na een dag. Als je het product een half uur voor het slapengaan aanbrengt, kun je ’s ochtends meteen een douche nemen om de geur te verminderen.

Je bent nu helemaal up-to-date op het gebied van zelfbruiningsproducten en klaar voor dat gezonde tintje. Trek je leukste jurkje maar vast uit de kast en show die bruine benen!