In focus

Onze visie op duurzaamheid

Een modeplatform zijn met een netto positieve impact op de mens en de planeet.

In focus

Wat is

duurzame mode?

Duurzame mode betekent rekening houden met de planeet en de mensen die erop leven. Het gaat om een breed scala aan onderwerpen zoals ethische werkomstandigheden, milieu-impact en dierenwelzijn. Wij vinden het belangrijk om duurzamere mode en beauty toegankelijk te maken en duidelijkheid te scheppen in de verschillende certificeringen die er zijn. Daarom hebben we een selectie samengesteld van speciaal gelabelde items en deze gemarkeerd met de vlag 'Duurzaamheid'. Meer informatie over onze inzet op het gebied van duurzaamheid vind je op onze bedrijfspagina.

Betrouwbare duurzaamheidscriteria

Mode items worden gemarkeerd met de duurzaamheidsvlag als ze aan één of meer van onze duurzaamheidscriteria voldoen die je hieronder kunt vinden. Deze omvatten sociale standaarden, milieustandaarden en standaarden voor dierenwelzijn. Onze criteria zijn in lijn met internationaal erkende goede voorbeelden uit de mode, waaronder de Higg Materials Sustainability Index en de lijst van Preferred Fibers and Materials van Textile Exchange. Onze duurzaamheidscriteria hebben momenteel betrekking tot factoren met de meeste milieu-impact, zoals materialen en productie. We tonen ook certificeringen van derden, zoals Fairtrade en de Global Organic Textile Standard. We erkennen echter dat merken vaak meer doen aan duurzame vernieuwing dan in certificeringen wordt aangemerkt en we willen graag samenwerken om manieren te vinden waarop deze onder de aandacht kunnen worden gebracht.

GOTS - organic
GOTS - Global Organic Textile Standard is één van de toonaangevende en meest vertrouwde keurmerken voor textiel gemaakt van biologisch geteelde grondstoffen. Producten met dit label bestaan uit ten minste 95% biologisch materiaal en elke fase van de supplychain is onafhankelijk gecertificeerd, zodat een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie kan worden gegarandeerd tot aan het eindproduct.
GOTS - made with organic materials
De Global Organic Textile Standard (GOTS) is één van de toonaangevende en meest vertrouwde keurmerken voor textiel gemaakt van biologisch geteelde grondstoffen. Producten met dit label bestaan uit ten minste 70% biologisch materiaal en elke fase van de supplychain is onafhankelijk gecertificeerd, zodat een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie kan worden gegarandeerd tot aan het eindproduct.
Fairtrade Certified Cotton
Fairtrade Cotton zorgt ervoor dat boeren een eerlijke prijs en extra handelspremies ontvangen om terug te investeren in hun lokale gemeenschappen. Fairtrade Cotton beschermt de gezondheid en veiligheid van boeren, bevordert een efficiënt watergebruik en verbiedt het gebruik van gevaarlijke chemicaliën of genetisch gemodificeerde katoenzaden. Producten met dit label zijn gemaakt met minimaal 50% Fairtrade-katoen.
GRS - Global Recycle Standard
De Global Recycled Standard is een van de toonaangevende en meest vertrouwde certificeringen voor producten gemaakt van gerecycled materiaal. Producten met dit label zijn gemaakt met ten minste 50% gerecycled materiaal en elke fase van de supply chain is onafhankelijk gecertificeerd om een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie te garanderen tot aan het eindproduct.
Responsible Down Standard
Alle dons in dit product is gecertificeerd volgens de Responsible Down Standard, die respect voor het dierenwelzijn garandeert en de verwijdering van dons van levende vogels en gedwongen voeding verbiedt.
Responsible Wool Standard
Alle wol in dit product is gecertificeerd volgens de Responsible Wool Standard, die respect voor dierenwelzijn en de beste processen met betrekking tot het beheer en de bescherming van het land garandeert.
OCS - Organic Content Standard
De Organic Content Standard biedt een sterk chain of custody-systeem om biologische samenstelling van de bron van de grondstof tot het eindproduct te verifiëren. Producten met dit label bij Zalando bevatten ten minste 95% biologisch materiaal en elke fase van de supplychain is onafhankelijk gecertificeerd. De certificering heeft geen betrekking op het gebruik van chemicaliën of milieu- en sociale aspecten van productie.
OCS - Organic Blended Content Standard
De Organic Content Standard biedt een sterk chain of custody-systeem om biologische samenstelling van de bron van de grondstof tot het eindproduct te verifiëren. Producten met dit label bij Zalando bevatten ten minste 50% biologisch materiaal en elke fase van de supplychain is onafhankelijk gecertificeerd. De certificering heeft geen betrekking op het gebruik van chemicaliën of milieu- en sociale aspecten van productie.
Leather Working Group
Alle producten met dit label zijn gemaakt met leer afkomstig van duurzamere leerproducenten die geaudit en gecertificeerd zijn door het Leather Working Group protocol.
Better Cotton Initiative
Door katoenen items van dit merk te kopen, steun je een duurzamere katoenteelt. Items met dit label bevatten ten minste 50% katoen, van een detailhandelaar of merk dat zich inzet voor Better Cotton en investeert in BCI Farmers. Dit betekent niet dat het product is gemaakt van fysiek traceerbaar Better Cotton.
bluesign®
Dit item is gemaakt met bluesign®-gecertificeerde stoffen. Het systeem achter bluesign® zorgt ervoor dat items worden vervaardigd in een schoon proces dat meer dan 900 gevaarlijke chemicaliën monitort. bluesign® zorgt ervoor dat fabrikanten en merken verantwoord en duurzaam handelen met betrekking tot mens, milieu en de hulpbronnen van de wereld.
Cradle to Cradle Certified™ Bronze
Producten met dit label zijn Cradle to Cradle Certified® op het bronzen niveau. Deze standaard wordt vastegelegd op basis van wetenschappelijke voorwaarden rond de kwaliteit van het materiaal, de circulaire productie, schone lucht en klimaatbescherming, water- en grondbescherming en de positieve sociale impact van het product. Dit certificaat wordt gegeven op vier niveaus – brons, zilver, goud en platinum.
Cradle to Cradle Certified™ Silver
Producten met dit label zijn Cradle to Cradle Certified® op het zilveren niveau. Deze standaard wordt vastegelegd op basis van wetenschappelijke voorwaarden rond de kwaliteit van het materiaal, de circulaire productie, schone lucht en klimaatbescherming, water- en grondbescherming en de positieve sociale impact van het product. Dit certificaat wordt gegeven op vier niveaus – brons, zilver, goud en platinum.
Cradle to Cradle Certified™ Gold
Producten met dit label zijn Cradle to Cradle Certified® op het gouden niveau. Deze standaard wordt vastegelegd op basis van wetenschappelijke voorwaarden rond de kwaliteit van het materiaal, de circulaire productie, schone lucht en klimaatbescherming, water- en grondbescherming en de positieve sociale impact van het product. Dit certificaat wordt gegeven op vier niveaus – brons, zilver, goud en platinum.
Cradle to Cradle Certified™ Platinum
Producten met dit label zijn Cradle to Cradle Certified® op het platina niveau. Deze standaard wordt vastegelegd op basis van wetenschappelijke voorwaarden rond de kwaliteit van het materiaal, de circulaire productie, schone lucht en klimaatbescherming, water- en grondbescherming en de positieve sociale impact van het product. Dit certificaat wordt gegeven op vier niveaus – brons, zilver, goud en platinum.
Gemaakt met 70-100% biologische materialen
Producten met dit label zijn gemaakt met minstens 70% biologische materialen. Deze materialen worden geproduceerd zonder synthetische pesticiden en kunstmest of genetisch gemodificeerde zaden. Bij deze manier van produceren wordt tot wel 90% minder water gebruikt dan bij conventionele landbouw. Het productieproces van merken met dit label is verplicht door een derde partij gecertificeerd op basis van de duurzaamheidsstandaarden, inclusief de fabriek waar het product gemaakt is.
Gemaakt met 50-70% biologische materialen
Producten met dit label zijn gemaakt met minstens 50% biologische materialen. Deze materialen worden geproduceerd zonder synthetische pesticiden en kunstmest of genetisch gemodificeerde zaden. Bij deze manier van produceren wordt tot wel 90% minder water gebruikt dan bij conventionele landbouw. Het productieproces van merken met dit label is verplicht door een derde partij gecertificeerd op basis van de duurzaamheidsstandaarden, inclusief de fabriek waar het product gemaakt is.
Gemaakt met 70-100% gerecyclede materialen
Producten met dit label zijn gemaakt met minstens 70% gerecyclede materialen, wat geverifieerd is aan de hand van recyclingstandaarden van een derde partij of door het recycleprogramma van het merk zelf.
Gemaakt met 50-70% gerecyclede materialen
Producten met dit label zijn gemaakt met minstens 50% gerecyclede materialen, wat geverifieerd is aan de hand van recyclingstandaarden van een derde partij of door het recycleprogramma van het merk zelf.
Gemaakt met 30-50% gerecyclede materialen
Producten met dit label zijn gemaakt met minstens 30% gerecyclede materialen, wat geverifieerd is aan de hand van recyclingstandaarden van een derde partij of door het recycleprogramma van het merk zelf.
Gemaakt van gerecycled katoen
Door minimaal 20% gerecycled katoen te gebruiken in plaats van nieuw katoen, is dit artikel gemaakt met minder water, energie en afval.
Gemaakt met minstens 50% duurzaam verkregen katoen
Producten met dit label worden gemaakt met minstens 50% te traceren katoen verkregen uit of gecertificeerd door wereldwijd erkende duurzaamheidsprogramma’s die vallen onder de CottonUp Guide of Textile Exchange’s Sustainable Cotton Matrix.
Gemaakt van minstens 50% duurzamere bosmaterialen
Producten met dit label zijn gemaakt met minstens 50% bosmaterialen zoals viscose, hout, papier of kurk. Deze materialen zijn afkomstig uit gecertificeerde of verantwoordelijke bronnen die helpen om oerbossen en met uitsterven bedreigde bossen te beschermen.
Gemaakt van lyocell, een milieuvriendelijk materiaal
Dit item is gemaakt van ten minste 50% lyocell en heeft ons label voor ecologische materialen gekregen om de lagere milieu-impact van dit materiaal te erkennen. Lyocell is een vezel gemaakt van houtpulp die, in tegenstelling tot conventionele viscose, wordt vervaardigd met een organisch oplosmiddel in een "closed loop" -proces. Dit betekent dat 99,5% van de chemicaliën die in het proces worden gebruikt opnieuw worden gerecycled, en nog een keer, en nog een keer ...
Gemaakt met duurzamer verkregen wol
Alle wol in producten met dit label is gecertificeerd met een wereldwijd erkende, onafhankelijke standaard zoals ZQ™ of NATIVA™, die dierenwelzijn en een progressieve benadering van landbouw verzekeren.
Gemaakt met duurzamer verkregen dons
Alle dons en/of veren in producten met dit label zijn gecertificeerd met een wereldwijd erkende, onafhankelijke standaard zoals de Global Traceable Down Standard of DOWNPASS, welke goed dierenwelzijn en traceerbaarheid door de handelsketen garanderen.
Gemaakt van chroomvrij gelooid leer
Het leer in dit item is verwerkt zonder chroom. In plaats daarvan werden synthetische of plantaardige onderdelen van bomen zoals eik, kastanje en mimosa gebruikt. Het resultaat? Een gemakkelijker biologisch afbreekbaar materiaal en een veiligere omgeving voor werknemers.
Gemaakt met polyurethaan op waterbasis
Dit item is gemaakt met ten minste 50% kunstleer dat vervaardigd is in een duurzamer proces, zonder chemische oplosmiddelen en met tot 95% minder water en 50% minder energie dan conventioneel polyurethaan. Het resultaat? Een kleinere ecologische voetafdruk en veiligere fabrieken voor werknemers.
Gemaakt met vernieuwende alternatieven voor leer
Dit item bevat geen dierlijk leer en is gemaakt met minimaal 20% plantaardig materiaal, zoals ananas, appel of champignons. Het resultaat? Een innovatief alternatief voor dierenleer dat materialen nieuw leven inblaast die anders in de prullenbak zouden belanden.
Gemaakt met minstens 20% innovatieve biogebaseerde alternatieven voor fossiele brandstoffen
Dit artikel is gemaakt met minimaal 20% plantaardige materialen zoals maïs, algen of bio-acetaat zonder conventionele plastic additieven. Het resultaat? U helpt het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.
Gemaakt met innovatieve materialen upcycled van afval
Dit item is gemaakt met ten minste 20% plantaardige materialen, zoals sinaasappelschil, koffiedik of zelfs vissenhuid. Het resultaat? Je helpt de mode-industrie om te innoveren en materialen nieuw leven in te blazen die anders in de prullenbak zouden belanden.
Gemaakt met minstens 20% materialen afkomstig uit regeneratieve biologische landbouw
Producten met dit label zijn gemaakt met minstens 20% plantaardige of dierlijke materialen geproduceerd volgens regeneratieve biologische landbouwpraktijken. Deze holistische landbouwaanpak helpt ons om in balans met de natuur te leven. Zo worden de lucht- en grondkwaliteit behouden en wordt de biodiversiteit verbeterd. Deze praktijken zijn gecertificeerd door onafhankelijke landbouwcertificaten of koolstofemissielevels.

Ontdek

In één klik naar duurzamere looks

Over de criteria

Zo bepalen wij onze standaarden

We willen de mode-industrie positief veranderen, door producten uit te lichten die onze duurzaamheidsstandaarden voorbijstreven. Deze standaarden worden bepaald aan de hand van data van onafhankelijke certificaten en de Higg Material Sustainability Index (MSI). De Higg MSI is het meest omvangrijke middel om de invloed van materialen op het milieu te meten. Het helpt ons om producten te selecteren die het voortouw nemen en om inzicht te krijgen in kansen voor verbetering. Ons ultieme doel is om transparante en vertrouwenswaardige informatie beschikbaar te maken die jou in staat stelt om een duurzamere keuze te kunnen maken.

Pre-owned mode

Materiaalhergebruik, itemhergebruik

We zijn toegewijd aan het creëren van een minder verspillende, meer circulaire toekomst van mode. Door het zoeken naar een nieuwe eigenaar voor pre-owned items, streven we ernaar de levensduur van minstens 50 miljoen producten te verlengen tegen 2023. Daarnaast werken we aan een duurzamere opzet voor verpakkingen.
We zijn toegewijd aan het creëren van een minder verspillende, meer circulaire toekomst van mode. Door het zoeken naar een nieuwe eigenaar voor pre-owned items, streven we ernaar de levensduur van minstens 50 miljoen producten te verlengen tegen 2023. Daarnaast werken we aan een duurzamere opzet voor verpakkingen.

Pre-owned mode

Materiaalhergebruik, itemhergebruik

We zijn toegewijd aan het creëren van een minder verspillende, meer circulaire toekomst van mode. Door het zoeken naar een nieuwe eigenaar voor pre-owned items, streven we ernaar de levensduur van minstens 50 miljoen producten te verlengen tegen 2023. Daarnaast werken we aan een duurzamere opzet voor verpakkingen.
We zijn toegewijd aan het creëren van een minder verspillende, meer circulaire toekomst van mode. Door het zoeken naar een nieuwe eigenaar voor pre-owned items, streven we ernaar de levensduur van minstens 50 miljoen producten te verlengen tegen 2023. Daarnaast werken we aan een duurzamere opzet voor verpakkingen.
Pre-owned mode

De mode voorbij

Duurzamere beautyproducten

De mode voorbij

Betrouwbare duurzaamheidscriteria

In veel landen vinden onze klanten met behulp van het label 'Duurzaamheid' beautyproducten die passen bij hun waarden. Voor de ontwikkeling van onze duurzaamheidscriteria zijn wij de samenwerking aangegaan met chemie-experts van de Universiteit van Santiago de Compostela en merken die voorlopers zijn in de beauty-industrie. Net als onze duurzaamheidscriteria voor mode, zullen we onze duurzaamheidsstandaarden voor beautyproducten blijven verbeteren.

Minder verpakkingsmateriaal
Gerecycled of herbruikbaar: de verpakking van dit product bestaat voor minstens 50% uit gerecycled materiaal, of is specifiek ontworpen om opnieuw te worden gebruikt. Klinkt goed, toch?
Met respect voor de natuur
Voor een groenere planeet: dit product helpt onze bossen te beschermen door het gebruik van 100% FSC-gecertificeerd hout of papier, of palmolie van bronnen met een 100% duurzaam beleid.
Biologisch afbreekbaar
Veilig voor de natuur: Alle ingrediënten in dit product zijn biologisch afbreekbaar. Je kunt er dus gerust op zijn dat wanneer het weer in de natuur belandt, dit geen negatieve gevolgen heeft voor het milieu.
Biologisch
Van de aarde: De ingrediënten in dit product zijn voor minstens 50% afkomstig uit biologische landbouw of wilde oogst. Daarnaast hebben we er waar mogelijk voor gezorgd dat het is gecertificeerd volgens een onafhankelijk keurmerk.
Diervriendelijk
Goed nieuws: Dit product is gecertificeerd door externe dierenwelzijnsorganisaties. Niets dan liefde voor onze harige vriendjes.
Natuurlijk
Geen verrassingen: Minstens 95% van de ingrediënten in dit product zijn afkomstig van planten, dieren, micro-organismen of mineralen. Daarnaast hebben we er waar mogelijk voor gezorgd dat het is gecertificeerd volgens een onafhankelijk keurmerk.

Lees verder

De CO2-uitstoot door verzending

We hebben de uitstoot per bestelling sinds 2017 met 29% teruggebracht door over te stappen op hernieuwbare energie in bijna al onze kantoren en al onze Duitse en Poolse logistieke centra. Qua verpakking werken we samen met top vernieuwers en de industrie om duurzamere materialen te gebruiken, zoals gerecycled karton en plastic. Naast deze maatregelen zijn we CO2-neutraal in onze eigen operaties, leveringen en retouren (incl. verpakking) en door compensatie met Gold-Standard herbebossingsprojecten in Ethiopië. Je kunt zelf ook je steentje bijdragen door het selectievakje voor CO2-compensatie aan te vinken tijdens het afrekenen.

Lees verder

Verpakkingen

Onze dozen zijn gemaakt van 100% gerecycled karton en de branding wordt gedaan met inkt op waterbasis. Verzendzakken zijn gemaakt van 80% post-consumer gerecycled (PCR) plastic. Polybags (de dunne beschermhoezen rond ons textiel) die nodig zijn om items tegen beschadiging te beschermen, zijn gemaakt van 64% gerecycled plastic en de beautyzakjes voor cosmetische producten worden inmiddels van 100% gerecycled papier gemaakt. Draag alsjeblieft je steentje bij door je afval te scheiden en de verpakking in de juiste prullenbak te gooien, zodat er weer iets nieuws van kan worden gemaakt.

Lees verder

Vegan producten

Dierenwelzijn is een erg belangrijk onderwerp voor ons en we onderzoeken manieren om vegan items onder de aandacht te brengen bij onze klanten. Momenteel worden vegan items nog niet gekenmerkt door de duurzaamheidsvlag, tenzij ze ook voldoen aan een van de duurzaamheidscriteria, zoals het gebruik van milieuvriendelijke materialen of organische ingrediënten. We kijken hoe we onze duurzaamheidscriteria kunnen uitbreiden met meer diervriendelijke opties, en tegelijkertijd de lange termijn impact van kunststoffen en synthetische materialen op onze planeet in evenwicht kunnen houden.